Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 26.03.2021. 09:45

Žita su u dobrom stanju, jače žućenje listova ječma i pšenice posljedica mraza

Postoji niz faktora koji utiču na otpornost strnina na niske temperature. Jedan od njih je i pravilna prihrana mineralnim đubrivima, naročito odgovarajući odnos fosfora i kalijuma.

Foto: Danijela Plavšić
  • 200
  • 134
  • 0

Kako nam je i ova zima bila bez snijega, što nije dobro za strne žitarice, razumljivo je da jedan dio biljaka požuti usljed mraza, što je i potvrđeno od strane agronoma na terenu Semberije i Posavine. Na mladim listovima pšenice, a nešto izraženije na ječmu primjećeno je žućenje.

Međutim, detaljnim pregledom utvrđeno je da se ne radi o pojavi fitopatološke prirode. Žito se nalazi u različitim fazama bokorenja, zavisno od vremena sjetve. Jesen je bila blaga, zima bez jačih padavina što je dovelo do prerastanja na pojedim parcelama, a time i do jače pojave žutila.

Većina sorti pšenice i ječma otporne su na nisku temperaturu i golomrazice pa ponekad je ono i sortna karakteristika. Kada se javi mjestimično ne utiče mnogo na prinos, osim u nekim ekstremnim slučajevima što se vrlo rijetko dešava u posljednje vrijeme.

Slijedi tretman protiv korova, kada vrijeme dozvoli

Na dubini gdje se razvija čvor bokorenja, a to je na 5 do 7 centimetara, temperature nisu prelazile u minus. Poznato je da pšenica podnosi i do -18C°, a ječam do -15C° na tom dijelu bez oštećenja što govori da nije bilo prorjeđivanja usjeva. Pojava odumiranja mladih listova nastala je usljed nedovoljnog procesa kaljenja.

Većina sorti otporna je na niske temperature

Kaljenje biljaka predstavlja njihovo prilagođavanje nepovoljnim uslovima spoljašnje sredine. Trebalo bi da teče postepeno jer svaka nagla promjena za usjev znači i brže propadanje.

"Pregledom svojih parcela učio sam žućenje vršnih listova kod pšenice i nešto jače kod ječma, ranije sam ga sijao pa je moguće da je i to razlog. Prvu prihranu obavio sam prije 12 dana kad je nastupio period toplijeg vremena", rekao nam je ratar, Marko Gavrić iz Plazulja, u blizini Brčkog. Kako kaže, sjetvu je obavio u oktobru, a kod usjeva gdje je ona bila u novembru primjetio je manje žućenje. Tretman protiv korova namjerava uraditi krajem marta ako to vremenske prilike dozvole.

Adekvatna prihrana za veću otpornost

Postoji niz faktora koji utiču na otpornost strnina na niske temperature. Jedan od njih je i pravilna prihrana mineralnim đubrivima (naročito odgovarajući odnos fosfora i kalijuma), te razvijenosti korjenovog sitema, vrsta zemljišta i njegova struktura, rokovi i dubina sjetve, ali isto tako ovo može biti i sortna karakteristika.

Tokom jeseni biljke nakupljaju hranjiva, u periodu postepenog zahlađenja (kaljenje usjeva) koje zatim iskoriste u zimskim mjesecima, posebno šećer koji igra ulogu energenta i zaštitne materije.

"Većina ratara Semberije i Posavine odradili su prvu prihranu strnih žita. Usjevi se nalaze u vrlo dobroj kondiciji. Snijega nije bilo tako da su samo manja oštećenja od golomrazica, ali će se već prvom prihranom regenerisati", objašnjava za Agroklub agronom Bayer Crop Science ispred firme "Agroavant".

Ističe da se to značajnije neće odraziti na prinos u kasnijem periodu. Bolesti za sad nisu primjećene na biljkama. Ranije odrađen tretman protiv korova neće dobro djelovati naročito zbog niskih temperatura u proteklih par dana unazad, zaključuje naš sagovornik.


Tagovi

Strna žita Prihrana žita Žućenje listova Golomrazica Čvor bokorenja Proces kaljenja Marko Gavrić Otpornost strnina


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.