Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 02.10.2021. 12:00

Za kvalitetnu predsjetvenu pripremu treba više padavina, šta uraditi?

Početkom sedmice evidentirane su manje količine kiše u većini područja, a nedostatak više padavina u posljednje vrijeme uslovljava slabu zalihu vlage u dubljim slojevima oranica.

Foto: Depositphotos/NewNow
  • 66
  • 3
  • 0

Prema prognozama agrometeorologa, za predstojeću jesenju sjetvu biće potrebne veće količine padavina kako bi se na kvalitetan način odradila priprema parcela za ovu agrotehničku operaciju.

Početkom sedmice evidentirane su manje količine kiše u većini područja, a nedostatak više padavina u posljednje vrijeme uslovljava slabu vlažnost površinskog i slabiju zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog sloja zemljišta, navodi se u saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom većeg dijela ove nedjelje preovladavale su povoljne vremenske prilike, a koje su omogućavale žetvu i berbu pristiglih ratarskih, voćarskih i povrtarskih usjeva. Međutim, toplo i suvo vrijeme povoljno je uticalo i na aktivnost insekata

Obratite pažnju na plamenca u kukuruzu !

U usjevima kukuruza pred berbu registrovan je kukuruzni plamenac, a kod voćarskih vrsta u zasadima jabuke u toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca, prenosi Srna.

"Kada je riječ o biljnim bolestima, u zasadu kukuruza bilježi se i prisustvo simptoma mjehuraste gari kukuruza", poručuju agrometeorolozi.

Jesenja sjetva: Očekuje se da pod strninama bude 17.530 hektara

Podsjetimo, za nastupajuću agrotehničku operaciju, ali i obavljanje svih poljoprivrednih radova, prema nekim procjenama, u Republici Srpskoj biće utrošeno 1.800 tona dizel goriva

Predviđanja su da će na semberskim oranicama biti zasijano ukupno 17.530 hektara obradivih površina, a s obzirom na dobre ovogodišnje rezultate prinosa pšenice, očekuje se i veća zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za sjetvu hljebnog žita, navodi se u saopštenju bijeljinskog Odjeljenja za poljoprivredu.

U skladu sa planiranim površinama za jesenju sjetvu u 2021. godini, ukupne potrebe navedenog područja za sjemenskim materijalom procijenjuju se na oko 6.100 tona. Od te količine 4.800 tona neophodno je da se posije pšenica, kao glavni jesenji usjev dok istovremeno cjelokupne potrebe za NPK mineralnim đubrivima iznose 9.300 tona. 

U 2021. godini Vlada RS, obezbijedila je regresirano dizel gorivo za sve registrovane poljoprivredne proizvođače po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za pola marke, a o čemu smo ranije pisali.


Tagovi

Jesenja sjetva Priprema parcela Predsjetvena priprema Padavine Kukuruzni plamenac Aktivnost insekata Sjemenski materijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.