Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršidba ječma
  • 17.06.2024. 09:00

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Ratari su zadovoljni, a neki i prezadovoljni prinosom i kvalitetom zrna. Međutim, već se govori o otkupnim cijenama od oko 0,35 KM u Posavini i Semberiji

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 228
  • 26
  • 0

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je prekinula vršidbu ozimih kultura, tačnije ječma. Kako je vrijeme u toku intenzivnog rasta i razvoja, dakle tokom vegetacije, bilo izrazito toplo, a zime gotovo da nije bilo, i ove kulture kao i sve druge brzo su napredovale i ranije sazrijevale pa se ove godine ranije krenulo sa vršidbom.

Ratari su zadovoljni, a neki i prezadovoljni prinosom i kvalitetom zrna. Međutim, već se govori o otkupnim cijenama od oko 0,35 KM u Posavini i Semberiji s čim se ratari ne mogu složiti imajući u vidu da se broj tretmana zaštite usjeva i ulaganja u proizvodnju u opšte svake godine povećava zbog klimatskih promjena.

Svinje uklonjene, rod će na prodaju

Marko Popović iz Krepšića, kod Brčkog, zasijao je ječam na površini od oko 6 hektara i uspio je prije kiše sve ovršiti. Prinosom je prezadovoljan, ali ne i otkupnom cijenom.

Inače svjestan je činjenice da sve agotehničke mjere mora odraditi pravovremeno kako bi prinos bio zadovoljavajući. Predkulture na kojima je sijan ječam na parcelama su bile: kukuruz, soja, a ponegdje je ponovio ječam, dakle vodi računa o smjeni kultura.

Nije bilo mnogo kiše niti uslova za ostvarivanje zaraze (Foto: Danijela Plavšić)

"Ove godine na nekim parcelama sam preskočio drugi fungicidni tretman na početku klasanja imajući u vidu da u tom periodu nije bilo mnogo kiše niti uslova za ostvarivanje zaraze, a usjev bio u odličnom stanju tako da ga nisam tretirao protiv bolesti. Par godina unazad sijem uglavnom RWA sortu ječma Sandra i ostvarujem, zavisno od godine, solidne prinose, a ove godine sam postigao prinos od oko 600 kg po dulumu i prezadovoljan sam rodom i kvalitetom zrna samo da otkupna cijena bude bolja", navodi Marko za Agroklub.

Kad pšenica rodi prije vremena - cijena će samo rasti?

Marko je prihranu vršio samo jednom u februaru sa 40 kg KAN-a po dulumu, za drugom smatrao je da nema potrebe kako usjev ne bi bio sklon polijeganju. Nažalost, na imanju ovog mladog proizvođača (22 godine) bila je prisutna afrička kuga svinja te je ostao bez više krmača, prasića i svinja u tovu, tako da je primoran sav rod prodati, iako otkupnom cijenom nije zadovoljan, smatra da bi za proizvođače bila prihvatljiva cijena od 0,40 KM po kg.

Ječam rodio i na lošijoj zemlji

Još jedan mlad i ozbiljan proizvođač, Srđan Kuzmanović, ovršio je ječam tek sa par parcela i postigao prinos u prosjeku oko 450 kg po dulumu što i nije loše imajući u vidu da je ječam skinut sa lošijeg zemljišta V, VI klase u narodu poznata tzv. prahulja.

Kvalitetom je takođe zadovoljan i čim vremenski uslovi dozvole nastavlja sa vršidbom. Ove godine zbog smjene kultura posijao je manje ječma, na oko 2 hektara, a nešto više kukuruza i pšenice. Sav rod ječma će ostaviti za svoje potrebe jer se bavi svinjogojstvom ima više krmača, te prasadi i farmu svinja u tovu, rod od ostalih kultura će nešto predavati u otkup, a nešto ostavljati za svoje potrebe. Smatra da bi vršidba pšenice mogla otpočeti negdje za oko sedam dana zavisno od sorte.

"Kukuruz takođe dobro napreduje vidjećemo kakva će godina dalje teći i kakav rod dati", navodi Srđan.

Bolje imati kvalitet

Mile Mitrović iz Vučilovca (Brčko) je stari znalac u oblasti stočarstva, naročito iz oblasti svinjogojstva i ratarstva. Ove godine ječma je imao na oko 9 ha, ovršio je tek oko 3 ha i na tim parcelama prinos je oko 4,8 t/ha, očekivao je bolji prinos s obzirom da se radi o zemljištu I i II klase.

Ratari zadovoljni kvalitetom

Smatra da je suša u toku intenzivnog rasta i razvoja učinila svoje te da nije imao zadovoljavajući sklop i da je to glavi razlog nižeg prinosa.

"Prezadovoljan sam kvalitetom zrna koje je krupno i nabijeno, draže mi je imati dobar kvalitet i manju količinu zrna nego više zrne mase lošijeg kvaliteta", govori Mile.

Krenula žetva ječma, kako čuvati zrno?

Navodi da su ostale kulture kukuruz, pšenica, soja i ostalo u odličnom stanju te da mnogo obećavaju i da ako se po ovom trenutnom stanju može suditi možemo očekivati odlične prinose, ako sve bude u redu do kraja proizvodne godine.


Tagovi

Vršidba ječma Prinos ječma Otkupna cijena Strna žita Mile Mitrović Srđan Kuzmanović Marko Popović


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.