Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega uljane repice
  • 23.09.2020. 16:30

Vrijeme je za suzbijanje korova u uljanoj repici

Poljoprivrednicima treba skrenuti pažnju na redovan pregled usjeva, naročito onih čije sjeme nije tretirano insekticidima pa može biti napadnut od strane štetočina, za razliku od tretiranog koje je zaštićeno od blažeg napada istih.

Foto: Julijana El Omari
  • 47
  • 9
  • 0

U posljednje vrijeme sve veći broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje se za uzgoj uljane repice. Ono na šta bi prvo trebala da se obrati pažnja je činjenica da se radi o vrlo zahtjevnom usjevu, kada je riječ o zaštiti od korova, ali i bolesti i štetočina i pored toga što je repica biljka gustog sklopa. 

Uslovi za klijanje i nicanje rijetko kad će na terenu biti optimalni pa se uslijed rijetkog sklopa uljarice u početnim fazama rasta i razvoja, mogu javiti problemi sa korovima. Ovo se dešava jer su korovske vrste velika konkurencija mladoj biljci usjeva u pogledu potreba za vodom, hranjivima i svjetlosti. Pod takvim okolnostima, repica zaostaje u razviću pa je podložnija izmrzavanju u zimskom periodu, a što će se odraziti na prinose u narednoj godini. 

Da bi na kraju imali stabilne prinose, sa odgovarajućim mjerama treba započeti odmah na jesen. Prvi korak u tome jeste suzbijanje korova. Iz tog razloga jesenja zaštita je obavezna agrotehnička mjera u proizvodnji uljane repice, savjetuje Radmila Pašić iz PSSRS

Veće gubitke uzrokuju ozimi korovi

Na početku razvoja pa sve do zatvaranja redova, ovoj ratarskoj biljci konkurenciju predstavljaju ljetni jednogodišnji korovi, a koji nestaju već sa prvim mrazevima pa zato i nisu značajan problem u proizvodnji. Znatno veće štete mogu uzrokovati ozimi korovi poput mišjakinje, kamilice, mrtve koprive, gorušice, divlje rotkve i brojnih drugih, zato što oni prezime pa nastave dalje sa svojim rastom na proljeće. Zbog toga je izuzetno važno suzbijati ih sad na jesen. 

Preporuke za sjetvu uljane repice

Ukoliko je repici predusjev bila pšenica ili neka druga strna žitarica, može se javiti problem samoniklih biljaka žita u ovom periodu jer će one ugušiti uljanu repicu. Uništavanje ovih samoniklih vrsta obaviti kada dosegnu visinu od oko 10cm, a gajeni usjev pri tom ima razvijena dva do četiri prava lista. 

Kod odabira hemijskih preparata, neophodno je prije svega znati o kojim korovima je riječ, zatim tip zemljišta (laka, teška), vlažnost tla, ali imati na umu i to da nijedan herbicid ne može suzbiti sve korove. Iz tog razloga poželjna je kombinovana primjena ili upotreba jednog preparata sa više aktivnih materija. 

Tri roka jesenjeg tretiranja repice

Tokom jeseni, herbicide koristiti u tri roka:

  • Prije sjetve uljane repice, uz obaveznu inkorporaciju jer se takvi herbicidi razlažu na sunčanoj svjetlosti pa ih ratari nerado primjenjuju;
  • Poslije sjetve, a prije nicanja usjeva, uz obaveznu dobru pripremu tla. Kod ovog načina korištenja sredstava, treba da padne kiša najkasnije do 14 dana od dana primjene. U ovom slučaju usjev se u startu oslobodi korova i daje mu se mogućnost za dobar i nesmetan početni razvoj, pogotovo ako se koristi kombinacija preparata prema uputstvu proizvođača i
  • Nakon nicanja uljane repice i korova koriste se korektivni herbicidi za suzbijanje nekih uskolisnih i za širokolisne korove.

Na našem tržištu postoji dovoljan broj preparata, za sve rokove tretiranja a od registrovanih najčešće su u upotrebi herbicidi na bazi: metazahlora, klomazona, fluzifop-P-butil, glifosat, klopiralida.

Simptomi i suzbijanje plamenjače uljane repice

Poljoprivrednicima treba skrenuti pažnju na redovan pregled usjeva, naročito onih čije sjeme nije tretirano insekticidima pa može biti napadnut od strane štetočina, za razliku od tretiranog koje je zaštićeno od blažeg napada istih, na primjer od ose listarice ili od crvenog repičinog sjajnika.


Tagovi

Proizvodnja uljane repice Zašita od korova Jednogodišnji korovi Ozimi korovi Stabilni prinosi Samonikle biljke žita Primjena herbicida Repičin sjajnik


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.