Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.04.2018. 07:30

Simptomi i suzbijanje plamenjače uljane repice

Plamenjaču uljane repice izaziva gljiva Peronospora parasitica, koja takođe napada i kupusnjače. Biljke su ugrožene od nicanja do žetve, a evo kako se ova bolest suzbija.

Foto: Flickr / CropShot
  • 403
  • 19
  • 0

Prouzrokovač plamenjače uljane repice je gljiva Peronospora parasitica, koja takođe može da napadne i kupusnjače. Ta bolest se pojavljuje od samog nicanja uljane repice, a kako objašnjava savjetodavka Slavica Maksimović, razvoju patogena odgovara prohladno i kišovito vrijeme tokom jeseni i proljeća.

Pojava bjeličaste skrame na kotiledonima i listovima

Maksimovićeva napominje da zaraza nastaje neposredno nakon nicanja biljaka, a prvi znaci oboljenja javljaju se na kotiledonimа i lišću gdje se stvara bjeličasta skrama, koja predstavlja micelije i spore gljive. Pri povoljnim uslovima za razvoj bolesti biljčice propadaju a takođe se pojavljuju takozvane padavice, pa nastaju ćelava mjesta na parcelama.  Ova bolest se sa donjih širi na gornje katove lišća prema vrhu stabla i polako zahvaća mahune. Na zaraženom lišću se mogu primijetiti žućkaste pjege, dok se na naličju pjega razvijaju spore gljive koje se pomoću vjetra šire kroz usjev. Zaraženo lišće se suši, stabljike ogoljevaju, a sve to utiče na manji prinos i loš kvalitet sjemena.

Kako se bolest širi?

Gljiva Peronospora parasitica prezimljava na zaraženim biljnim ostacima nakon žetve u formi zimskih spora, kao i na kupusnjačama sa kojih se zaraza širi na jesenji usjev uljane repice. Slavica Maksimović naglašava da se bolest može prenijeti i sjemenom, dodajući da se zaraza ostvaruje pri temperaturama 8-10˚C tokom jeseni i proljeća. Plamenjača se češće javlja u uslovima vlažnog zemljišta i zraka kao i gustog sklopa usjeva.

Kako se bolest suzbija?

Zaštita se provodi tretmanom protiv repičine ose i sjajnika fungicidima registriranim za plamenjače u kupusnjačama na bazi aktivnih tvari: mankozeba, hlortalonila i hlortalonil+metalaksil.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Plamenjača Peronospora parasitica Zaštita bilja Bolesti Slavica Maksimović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.