Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jare kulture
  • 15.04.2024. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Vrijeme je za sjetvu kukuruza i soje, na šta obratiti pažnju?

Prilikom sjetve kukuruza potrebno obratiti pažnju na izbor hibrida, te na temelju toga odrediti gustoću sklopa.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 61
  • 5
  • 0

Porastom dnevnih temperatura i temperature tla ostvarili su se preduvjeti za sjetvu jarih kultura. Na području Posavine najviše se sije soja, suncokret i kukuruz.

Iz Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona podsjećaju proizvođače da je prilikom sjetve kukuruza potrebno obratiti pažnju na izbor hibrida, te na temelju toga odrediti gustoću sklopa.

Koliko gusto sijati kukuruz i o čemu to ovisi?

Sjetvu obaviti na dubinu 4-6 cm u ranije pripremljeno tlo, poželjno je da tlo bude mrvičaste strukture. Ukoliko se radi o proizvodnji silažnih hibrida, potrebno je povećati sklop biljaka za 10 posto.

Sjetva soje

Prije sjetve soje, potrebno je inokulirati sjeme bakterijama roda Rhizobium japonicum, bakterijama koje formiraju kvržice na korijenu, te na taj način omogućavaju usvajanje elementarnog azota, koji osigurava 70 posto ukupnih potreba za ishranom.

"Sjetva soje se obavlja na dubini 4-5 cm. Od izbora grupe zrenja ovisit će i gustoća sklopa, s obzirom na to da duža grupa zrenja uvjetuje manji broj biljaka po hektaru, dok ranija grupa zrenja zahtijeva povećan broj biljaka po hektaru", naveli su.

Nakon sjetve soje, poželjno je usjev povaljati kako bi se stvorio bolji kontakt između sjemena i tla. Preporuka je da se nakon valjanja obavi herbicidni tretman nakon sjetve, a prije nicanja.

Tretirajte pšenicu

Na usjevima pšenice, formiranjem lista zastavičara potrebno je obaviti fungicidni i insekticidni tretman radi suzbijanja patogenih gljivica i suzbijanja crvenog žitnog balca, lema, Oulema melanopus L.

Koji su uzroci polijeganja pšenice i je li sada moguće riješiti problem?

List zastavičar je nositelj prinosa, te ukoliko se ne obavi pravovremena i pravovaljana zaštita, gubitak prinosa može iznositi i do 40%. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da se koriste sistemični pesticidi radi produženog djelovanja.


Tagovi

Jare kulture Sjetva kukuruza Sjetva soje Posavina Tretiranje pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.