Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uljana repica
  • 29.06.2021. 14:00

Visoke temperature ubrzale i žetvu uljane repice, prinosi prosječni

Ovosezonski prinosi kreću se od dvije do dvije i po tone po hektaru dok je vlažnost zrna, na šljunkovitim dijelovima Lijevče polja u prosjeku oko devet do deset procenata. 

Foto: Depositphoto/budabar
  • 57
  • 5
  • 0

Uljana repica je na području Gradiške, Laktaša i Srpca zasijana na ukupno 670 hektara dok je na teritoriji Lijevče polja prije dva dana krenula i žetva ove kulture. Visoke temperaturne vrijednosti i jaka suša u posljednje dvije sedmice, uticale su da dođe do naglog sazrijevanja mahuna pa je iz tog razloga ova agrotehnička operacija započela ranije, u odnosu na prethodnu sezonu. 

Tokom njenog izvođenja potrebna je velika odgovornost zato što može da dođe do značajnih gubitaka, u vidu osipanja zrna pa je cilj eventualne gubitke svesti na minimum, a izvodi se žitnim kombajnima uz određeni remont, regulišu se vitla i smanjuje se broj obrtaja. Sjeme repice se skladišti sa osam do deset posto vlage.

Prije žetve, dobro podesiti kombajn i transportna sredstva

Prema riječima Bojane Panić, iz PSSRS, prinosi se kreću od dvije do dvije i po tone po hektaru dok je vlažnost zrna, na šljunkovitim dijelovima Lijevče polja u prosjeku oko devet do deset procenata. 

"Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da odrade pravilno podešavanje kombajna kao i transportnih sredstava, da ne bi došlo do još većih gubitaka u toku žetve, ali i samog transporta uljane repice", savjetuje Panić.

Počela žetva uljane repice na području Lijevče polja - prinos 2,5-3 t/ha?

Podsjetimo, tokom perioda žetve prije dvije godine, repica je neujednačeno cvjetala pa su se i komuške neujednačeno formirale, što je izazvalo nejednako dozrijevanje sjemena. Sazrele komuške lako su pucale pa je dolazilo i do osipanja sjemena.

Poželjno uraditi i desikaciju

Po pravilu, repica se žanje u tehnološkoj zrelosti kada je vlaga sjemena od deset do 12 procenata, lišće je suvo i ljuske su žuto - smeđe boje. Da bi se smanjili gubici na najmanju moguću mjeru, stručnjaci takođe preporučuju i da se izvrši desikacija kako bi sjeme ravnomjerno sazrilo.

Prethodnih sezona na području Lijevče polja očekivani prinosi bili su nešto veći i iznosili su prosječno tri tone po hektaru. 


Tagovi

Žetva uljane repice Bojana Panić Podešavanje kombajna Osipanje sjemena Desikacija sjemena Neujednačno dozrijevanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !