• Žetva uljane repice
  • 04.07.2019. 10:30

Počela žetva uljane repice na području Lijevče polja - prinos 2,5-3 t/ha?

Ove godine na području Lijevče polja očekuju se prinosi od 2,5 do 3 t/ha.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 159
  • 28
  • 0

Na području Lijevče polja počela je žetva uljane repice, a sam proces predstavlja veliku odgovornost jer može doći do znatnih gubitaka u vidu osipanja zrna. Ako se odredi pravi momenat žetve, gubici mogu biti svedeni na minimum.

Repica neujednačeno cvjeta pa se i komuške neujednačeno formiraju, što izaziva nejednako dozrijevanje sjemena. Sazrele komuške lako pucaju i dolazi do osipanja sjemena. Po pravilu, repica se žanje u tehnološkoj zrelosti kada je vlaga sjemena 10 do 12%, lišće je suvo i ljuske su žuto-smeđe boje. Da bi se smanjili gubici pri žetvi možemo izvršiti deksikaciju da bi sjeme ravnomjerno sazrelo, savjetuje Nenad Erceg iz PSSRS.

Uljana repica okupirala Češku - građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Žetva se obavlja žitnim kombajnima uz određeni remont, regulišu se vitla i smanji se broj obrtaja. Sjeme repice se skladišti sa  8 do 10% vlage. Ove godine na području Lijevče polja očekuju se prinosi od 2,5 do 3 t/ha.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Pročitaj više »

Tagovi

Uljana repica Žetva Vlaga Prinos Lijevče polje Osipanje zrna


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ae! Kakav mrtvi karakter?! :D