• Prinos pšenice
  • 13.09.2020. 12:00
  • Francuska

Više od polovine proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

Prema našim procjenama, a uzimajući u obzir trenutnu cijenu žitarica, više od polovine ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Mi smo u sektoru koji je već sedam godina pod vodom i ključno je da država interveniše, naglasio je Thirouin. 

Foto: Depositphotos/conceptw
  • 44
  • 157
  • 0

Sa procjenom proizvodnje ispod 30 miliona tona pšenice i gubitkom od 25% u odnosu na 2019. godinu, francuski proizvođači žitarica proživljavaju jednu od najgorih žetvi u posljednjih 30 godina.

Suočeni s uslovima koji više nisu održivi, poput klimatskih promjena, porasta bioloških agresora, ali i sve manjom pomoći države, u Udruženju proizvođača pšenice i ostalih žitarica (AGPB) zatražili su sastanak sa Vladom, kako bi se bez daljnjeg odgađanja podržao ambiciozan plan pod nazivom "To come up"

Potrebna hitna intervencija

Iz udruženja već nekoliko godina ukazuju na vrlo tešku situaciju ratarskih usjeva koja je kulminirala ove godine. "Prema našim procjenama, a uzimajući u obzir trenutnu cijenu žitarica, više od polovine ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Ovaj je sektor već sedam godina u krizi i ključno je da država interveniše“, naglasio je predsjednik udruženja Eric Thirouin.

Povećanje potpore ZPP na 80% do 15. oktobra, u odnosu na 70% koje je odobrilo Ministarstvo, smanjenje poreza na neizgrađeno zemljište za najmanje 50%, tako da se poljoprivreda tretira kao i sve ostale privredne djelatnosti u Francuskoj te ukidanje sankcija u slučaju izbijanja međuusjeva samo su jedni od zahtjeva koje su zatražili iz AGPB-a, a koje bi pomoglo ratarima u proizvodnji. 

Rebalans ZPP-a 

Takođe, izvan ovog plana, Udruženje je pozvalo i na rebalans ZPP-a u korist ratarskih biljaka. Thirouin je posebno osudio prenos sredstava koji je država odlučila sa prvog stupa (direktna pomoć) prenijeti na drugi, a koji se ne odnosi na žitarice, piše Reussir.

Francuska će izvesti čak 40% manje pšenice nego prošle godine?

Dok se raspravlja o budućnosti novog ZPP-a, AGPB se zalaže za smanjenje na 5% redistribuirane isplate, koja se sastoji od povećanja pomoći na prvih 50 hektara i stavlja ratarske usjeve u nepovoljan položaj zbog veličine gazdinstva. 

"Ako država nastaviti ignorisati ovako tešku situaciju, sektor žitarica bi mogao propasti", upozorio je Eric te dodao kako je sada vrijeme za buđenje, a ne za deset godina jer će onda biti prekasno. 


Tagovi

Francuska Ratarstvo Uzgoj pšenice Žetva Prinosi ZPP


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.