Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 28.08.2020. 15:00
  • Francuska

Francuska će izvesti čak 40% manje pšenice nego prošle godine?

Skoro pola izvoza, 6,3 miliona tona isporučiti će se izvan Evropske unije i Britanije.

Foto: JumpStory
  • 43
  • 52
  • 0

Nagli pad francuske pšenice zbog nepovoljnih vremenskih uslova, obilne kiše u jesen te suša u proljeće, smanjiti će izvoz za gotovo 40% u 2020/21. godini, rekao je analitičar Agritel-a, Nathan Cordier. Potvrdio je procjenu prinosa od 29,22 miliona tona, što je pad u odnosu na 39,5 mil. prošle godine.

Podsjećamo, kraj žetve pšenice u Francuskoj potvrdio je razočaravajuću proizvodnju u državi koja je inače vodeći proizvođač te žitarice u Evropskoj uniji. 

Niža raspoloživost tako će zavisiti i od izvoza koji se trenutno predviđa na 13 miliona tona, što je pad za 7,9 mil. t u odnosu na prošlu sezonu (20,9 mil.t). Skoro pola izvoza, 6,3 mil. tona isporučiti će se izvan Evropske unije i Britanije, navodi Reuters.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25%?

"Kina će ove sezone ostati veliko izvozno tržište francuske pšenice, čemu pridonose i trgovinski sporovi sa nekim od njenih glavnih tradicionalnih dobavljača“, pojasnio je Cordier.

Procijenio je da je francuski izvoz pšenice za azijskog giganta na 1,15 miliona tona u 2020./21., u odnosu na rekordnih 1,6 mil. t prošle sezone. Prodaja Alžiru, najvećem francuskom izvoznom tržištu, naglo bi pala na 2,6 mil. tona, sa 5,6 prošle sezone, zbog jake konkurencije iz baltičkih zemalja - Poljske, Švedske i Njemačke.

Agritel ne očekuje prodaju francuske pšenice Egiptu, jednom od najvećih svjetskih uvoznika te žitarice, koji bi se ove sezone uglavnom trebao okrenuti Rusiji i Ukrajini.

Kvalitet ovogodišnjeg uroda dovoljno je dobar da zadovolji potrebe klijenata, rekao je Cordier, procjenjujući da 84% žita ima nivo proteina iznad 11%, a 98% pokazuje specifičnu težinu znatno iznad standarda od 76 kilograma po hektolitru. 


Tagovi

Francuska Izvoz pšenice Suša Prinosi Izvoz Kina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.