Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup povrća
  • 15.05.2020. 16:10
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ugovoren otkup povrća kao olakšica poljoprivrednicima

Poljoprivrednim proizvođačima znači podrška u vidu besplatnog repromaterijala prije sjetve dok će razliku cijene regulisati prilikom otkupa proizvoda u fabrici.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 140
  • 8
  • 0

Proljetna sjetva bila je uspješna i na plodnom području Semberije, gdje je ove sezone posijano 82 hektara krompira dok su, poređenja radi, prošle godine zasijana samo 32 ha. Veći broj zasijanih površina rezultat je ugovorenog otkupa između poljoprivrednika i fabrike "Semberka". Prema mišljenju povrtara, ovo je jedini način da održe proizvodnju isplativom. 

Proljetna sjetva više nego uspješna - imamo dovoljne količine hrane?

Jedan od proizvođača, Nedžad Velagić, posijao je oko 2,5 ha industrijskog krompira i još jedan hektar druge vrste ovog povrća. Pored toga, posijao je još i papriku, kupus, lubenicu, dinju i kukuruz. Radi na ukupno 20 ha obradivog zemljišta i tvrdi da poljoprivrednici danas teško opstaju u postojećim uslovima, navode Nezavisne

Besplatni repromaterijal kao podrška

"Poljoprivredna proizvodnja zahtjeva velika ulaganja, a zatim to što radi, poljoprivrednik mora sve sam. Kako bi se to sve postiglo, potrebna su velika odricanja. Nema praznika ni slobodnih dana jer se stalno mora biti na njivi. Živjeti se mora. Ipak i uprkos svemu tome, opstajemo", navodi Veladžić i dodaje da je olakšavajuće to što zna da krompir može isporučiti u "Semberku". 

Poljoprivrednim proizvođačima znači podrška u vidu besplatnog repromaterijala prije sjetve dok će razliku cijene regulisati prilikom otkupa proizvoda u fabrici. 

Napravite svoje kombinacije povrća koje će otjerati štetočine i pospješiti rast usjeva

"Ova zamisao ne odnosi se samo na Janju. Tu su kooperanti iz čitave Semberije i Bijeljine. Dosta njih je zainteresovano, Na tržištu vlada nesigurnost, nemamo pijace, velika su kolebanja u cijenama, a ni kupaca nema baš dovoljno. Ali, ovaj otkup je ugovoren i mislim da idemo u dobrom pravcu", kaže Mujo Bogaljević iz poljoprivredne zadruge u Janji. 

Paštrnjak ima dobru perspektivu?

Novina je što su se ove proizvodne godine pojedini povrtari odlučili i za sjetvu paštrnjaka. Ovo korjenasto povrće više se koristi kao osnova raznih začina za jelo i prema riječima povrtara, sve je teže nabaviti njegovo sjeme

"Ovo povrće je poznato po tome da teško niče, ali niklo je. Dobili smo sjeme i zasijali. Sada je u fazi dva ili tri prva lista i prvo prskanje je završeno. Kada je nikao, smatramo da je proizvodna godina za nas završena jer to je najveći problem u cijeloj priči oko paštrnjaka", navodi Rade Jovičević, poljoprivrednik koji je sjeme nabavio iz susjedne Srbije. 

Kombinacije povrća koje bi trebali saditi u bašti

Ukoliko mu to pođe za rukom, nastaviće sa njegovom proizvodnjom i još namjerava uzeti kombajn za vađenje mrkve, celera i drugog korjenastog povrća, a koji je prvi kombajn tog tipa u BiH. 


Tagovi

Sjetva krompira Otkup povrća Nedžad Velagić Besplatni repromaterijal Sjetva paštrnjaka Kombajn za vađenje mrkve Mujo Bogaljević Rade Jovičević


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.