• Uzgoj povrća

Napravite svoje kombinacije povrća koje će otjerati štetočine i pospješiti rast usjeva

Kod ovakvog načina proizvodnje, idealni su združeni usjevi. Pravilnim izborom, maksimalno će se iskoristiti raspoložive površine zemljišta, a pospješuju značajno i sam rast povrća.

Foto: Depositphotos/thoughtsofjoyce
  • 9.120
  • 1.024
  • 1

Jedan od najčešćih vidova gajenja povrća kod nas je uzgoj na malim površinama ili u baštama. Na tom ograničenom dijelu zemlje, uglavnom se proizvodi za sopstvene potrebe, na vlastitom zemljištu. Glavni cilj ovakve proizvodnje je zadovoljenje potreba u različitim povrtarskim vrstama, u sezoni potrošnje

Veličina bašte u okviru jednog domaćinstva kreće se od 200 pa i do 1.000m². Gazdinstva sa većim površinama, višak povrća prodaju na obližnjem tržištu. Zbog svega navedenog, uzgoj na manjim površinama je i ekonomski opravdan jer omogućuje i uštjede prilikom kupovine hrane. 

Uzgoj povrća u saksijama

Kako bi prinosi povrća bili odgovarajući, i po kvalitetu i po obimu proizvodnje, potrebno je poštovati određena pravila. 

Pravilan plodored kao osnova proizvodnje

Kada se bira parcela, ona treba da bude osunčana, prozračna i bez podzemnih voda (ili bar da nema visok nivo podzemnih voda). Zemljište mora biti poravnato, bez izraženih udubljenja ili uzvišica i naravno, propisno udaljeno od inudstrijskih zagađivača. To je najčešće rastojanje od 1 - 5km, a udaljenost od saobraćajnica trebalo bi minimalno da bude 100 - 500m, savjetuju u  u PSSRS.

Poslije izbora vrsta koje se žele uzgajati, pristupa se planu sjetve i izradi adekvatnog plodoreda. Pored tog, primjena pravilne agrotehnike je takođe presudna. Obrada tla je jedan od odlučujućih faktora u budućoj proizvodnji jer obezbjeđuje optimalne uslove za rast i razvoj usjeva, a kako bi se maksimalno iskoristio rodni potencijal biljaka. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranljivosti

Sada, u proljeće, prije sjetve radi se predsjetvena priprema tla. Može se izvoditi ručno ili motokultivatorima, u cilju stvaranja što boljih uslova za sjetvu ili sadnju, odnosno, da bi se obezbjedilo ravnomjerno klijanje i nicanje usjeva. Ovom obradom, tlo se drobi, sitni i ravna se oranični sloj zemlje. Na taj način stvara se povoljan vodno - zračni i toplotni režim, za sve povrtarske biljke. Nakon što se ovo izvrši, stvoreni su uslovi za formiranje baštenskih leja. Najčešći oblik leja je pravougaoni, idealnih dimenzija oko 120cm, kako bi se moglo slobodno raditi u njima, ondnosno, plijeviti i obrađivati zemlja, bez gaženja po njoj. 

Ne zaboravite posijati i začinsko bilje 

Pravilno formirane leje trebalo bi da budu uzdignute, oko 20ak cm iznad površine zemlje, kako bi se omogućilo oticanje vode kada su obilnije kiše. Između dvije leje, nalazi se staza, 40x60 cm, kako bi poljoprivrednici mogli slobodno da obavljaju sve potrebne aktivnosti. Leje postavljati po dužini, u pravcu sjever - jug, kako bi usjevi bili ravnomjerno i pravilno osvjetljeni tokom vegetacijskog perioda. 

Zašto i koje cvijeće koristiti u bašti?

Prije nego što se pristupi navedenim aktivnostima, takođe je potrebno imati spreman i plan sjetve i sadnje. Prvo se posiju usjevi čiji zahtjev za toplotom nije velik i za čije je nicanje potrebno obezbjediti od 3 do 5°C. To su: grašak, špinat, salata, crni i bijeli luk, rotkvica.

Kada posijete glavne vrste, po ivicama bašte možete zasijati aromatično i ljekovito bilje. Prednosti sjetve ovih biljaka je u tome što one privlače korisne insekte, koji se hrane onim štetnim. Takođe, privlače i insekte oprašivače, a neke od biljaka ispuštaju supstance koje odbijaju organizme koji bi nanjeli velike štete na povrću. Neke od najčešće prisutnih aromatičnih biljaka su: korijander, dragoljub, mirođija, žalfija, buvač, neven, hajdučka trava i dr.

Kombinacije povrća koje tjeraju štetočine

Preporuka proizvođačima je da crni luk i mrkvu siju u neizmjenične redove, odnosno, 1 - 2 reda luka pa 1 - 2 reda mrkve. Ovo povrće ima visok sadržaj eteričnih ulja pa izlučivanjem specifičnih supstanci, mrkva na primjer tjera lukovu muhu dok eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muhu. 

Još jedna dobra kombinacija jesu salata i rotkvica, zatim salata sa crnim i bijelim lukom. Kupusnjače su dobar susjed sa kaduljom jer ona svojim jakim mirisom tjera kupusovu muhu. Špinat bi bilo dobro sijati pored celera jer će se tako otjerati sve značajnije štetočine ovog povrća. Uz paradajz, posijte bosiljak kako bi odbili biljne vaši, a u ove svrhe poslužiti će i neven. Neven, zajedno sa korijanderom, štiti krompir od plamenjače, koja je najvažnija bolest ovog povrća, a ukoliko posadite kadife između redova krompira, otjerati ćete i zlaticu. 

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Kod ovakvog načina proizvodnje, idealni su združeni usjevi. Pravilnim izborom, maksimalno će se iskoristiti raspoložive površine zemljišta, a pospješuju značajno i sam rast povrća. Prednosti začinskog bilja u bašti je što mogu u izvjesnoj mjeri poboljšati ukusu gajenih vrsta, sa kojima su susjedi. 

Sa ovakvim planom sjetve, značajno će se smanjiti i upotreba hemijskih preparata za zaštitu bilja, što će povećati kvalitet zdravstveno bezbjednih plodova. 


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj u baštama Sezona potrošnje Sezonsko povrće Prinosi povrća Izbor parcele Pravilan plodored Baštenske leje Zahtjev za toplotom Kombinacija povrća Prednosti sjetve Združeni usjevi


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mrkvica,kupus Farao i salata Lianabell .Jedne sam malcirala a ostale dok skupim trave
#mojepovrće