• Mini povrće
  • 04.03.2020. 18:00

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranljivosti

Hemijskim sastavom, aromom, mirisom i ukusom mini povrće uspijeva poraziti ono u standardnoj veličini. Uprkos maloj veličini ipak su pravi izvori hranljivih materija. Naime, istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Foto: Depositphotos/Greatstock
  • 283
  • 37
  • 0

Mini povrćem, bilo da se radi o mladom, baby povrću ili "patuljastim", hibridnim verzijama uobičajenog povrća, nazivaju se sitniji plodovi određenih usjeva, a često se konzumiraju po principu jedan plod - jedan zalogaj. Ono je za relativno kratko vrijeme pobralo simpatije potrošača, ali i napunilo džepove proizvođača čija je težnja da uzgoje vrste čiji su prinosi niži, a cijene veće od onih standardne veličine.

Prisjetimo se, dugogodišnja želja proizvođača povrća bila je dobijanje što većih prinosa i što krupnijih plodova uz intenzivnu zaštitu, obilno đubrenje i navodnjavanje, a time i bolja zarada. To je u mnogim zemljama dovelo do prekomjerne ponude i pada cijena, stoga se počelo tražiti drugo rješenje kako bi povrtari postali konkurentniji na tržištu.

Mini povrće ima intenzivniji ukus od standardnog

Hemijskim sastavom, aromom, mirisom i ukusom mini povrće uspijeva poraziti ono u standardnoj veličini. Uprkos maloj veličini ipak su pravi izvori hranljivih supstanci. Naime, istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Kako nahraniti Milenijalce?

Takođe ima intenzivniji ukus i svakako je vrlo zdrav dodatak koji mnoga jela čini aromatičnijima i privlačnijima, a prednost je i to što ga je lakše čuvati u frižideru. Baby povrće nije novi koncept, ali je osamdesetih godina prošlog vijeka postalo popularno otkako su ga počeli uzgajati i uvrštavati u svoja jela svi bolji restorani u San Franciscu, u Kaliforniji. Nakon toga, njegova se popularnost raširilia čitavim svijetom. 

Uzgoj mini povrća u posudama

Kako biste što prije osigurali mlade i svježe biljke, možete se već danas odlučiti za njegov uzgoj. Zamislite brokulu, karfiol, rotkvicu, paradajz ili papriku kojima je potrebno manje vremena kako biste ubrali njihove prve plodove. Ovo povrće kako mu i sam naziv govori, ne treba puno prostora, ali je važno da ga uzgajate na mjestu s dosta svjetlosti.

U specijalizovanim prodavanicama možete naći i komplete za uzgoj, ali kako bi smanjili troškove možete koristiti i improvizovane posude poput plastičnih čašica od jogurta i sl. Na dnu ih trebate probušiti kako bi se omogućilo oticanje suvišne vode. 

Sjeme se preporučuje, kao i kod običnog povrća, prije sjetve namočiti u vodu. Nakon što je nabubrilo, posijte ga u neveliku posudu, promjera oko 5 cm i dubine do 10 cm te prekrijte s pola centimetra zemlje te lagano zalijte.

Kakvu zemlju za sjetvu izabrati, a da osiguramo dobar rast budućeg rasada?

Posuda se može prekriti prozirnom kuhinjskom folijom kako bi se zadržala vlaga i postigli optimalni uslovi klijanja.

Sjetva mini na otvorenom

Korijenasto povrće poput mrkve, kelerabe i peršina ili lisnatog poput salate možete posijati čim to vrijeme dozvoli, a za mini povrće se jedino razmaci sjetve razlikuju od proizvodnje uobičajenog jer je je znatno manje pa može biti i manji razmak između njih. Kada se tlo zagrije i prođe opasnost od mrazeva možete posijati sorte mini graha, kukuruza, tikvica ili krastavaca. Paradajzee, patlidžane i paprike možete presaditi na otvoreno kada su noćne tmeperature iznad 12°C.

Prednosti proizvodnje tikvica u zaštićenom prostoru

Kako piše homeguides, mini povrće treba zalijevati jednom ili dva puta sedmično i paziti da je vlaga ravnomjerno raspoređena, a u sušnim prilikama zahtijevaju dodatno zalijevanje. Preporučuje se dodavanje i malča zbog kontrole korova i očuvanja vlažnosti tla. Tlo koje je pođubreno prije sjetve obično ne zahtijeva dodatno đubrenje jer se mini povrće bere vrlo brzo nakon sjetve i to prije nego što se potroše hraniva u tlu.

Mini vrste povrća koje se najčešće uzgajaju

Za uzgoj je dobro odabrati one vrste koje se mogu brati brzo nakon sjetve ili pak one koje se beru kontinuirano. Od lisnatog povrća to su mini sorte matovilca, rikole, špinata, cvekle i blitve, a od korijenastog mrkva, rotkvica, keleraba, peršin lišćar i luk vlasac. 

Jedno od najpopularnijeg minijaturnog povrća je paradajz koji je najbolje prihvaćen i kod nas. Njegovi mali plodovi su često ukusniji tj. slađi i aromatičniji u odnosu na obični. Sorte mini paradajza imaju i dekorativnu ulogu, a dolaze u različitim oblicima. Paprike su još jedno popularno povrće s mnogim minijaturnim sortama, a najviše povrća u mini verziji su čili sorte.

Možete uzgajati i mini karfiol, ali i druge kupusnjače. Na tržištu se mogu pronaći patuljaste sorte kupusa i brokula koje je lako uzgajati. Još jedna vrsta koja se često uzgaja kao mini povrće je mrkva koja voli puno sunca i vlage.


Tagovi

Mini povrće Baby povrće Uzgoj mini povrća Mini paradajz Mini paprika Mini karfiol


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.