Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 24.04.2019. 07:30

Prednosti proizvodnje tikvica u zaštićenom prostoru

Tikvica se najviše uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i kao rani usjev, preko rasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru. Za ranu proizvodnju potrebno je proizvesti rasad u toplim lejama ili plastenicima.

Foto: Depositphotos/fullempty
  • 1.709
  • 40
  • 0

Proizvodnja tikvica u zaštićenom prostoru omogućava njihovo brže napredovanje zato što su im obezbjeđeni stabilni uslovi i više temperature, koje su njima neophodne za njihov rast i razvoj. Plodovi sazrijevaju dosta ranije, u odnosu na one koji se uzgajaju na otvorenom, što omogućava i bolju cijenu. Velika prednost je i to što je u plastenicima uglavnom riješeno pitanje navodnjavanja jer tikvicama treba dosta vode u toku vegetacionog perioda.                       

Ovo je najintezivniji oblik povrćarske proizvodnje i ima visok biološki i ekonomski značaj. To praktično znači da ovaj vid proizvodnje osigurava kontinuitet u snabdijevanju tržišta svježim tikvicama (i svim drugim vrstama povrća) u jesenjim, zimskim i proljetnim mjesecima. Takođe, značaj se ogleda u tome što se ovako proizvedeno povrće koristi za proizvodnju rasada, za zaštićeni prostor i za otvoreno polje.  Kako navode u prekograničnom projektu - "Novi načini uzgoja povrća na okućnicama u cilju stvaranja dodatnog prihoda i samozapošljavanja u prekograničnoj ruralnoj oblasti" - prilikom planiranja vremena proizvodnje u zaštićenom prostoru mora se voditi raĉuna o zahtjevima biljaka za toplinom, vodom, osvjetljenjem, ishrani i pravilnoj smeni usjeva u plodoredu.

Tikvica voli toplinu

Za ranu proizvodnju, tikvice se proizvode u zaštićenom prostoru, gdje se uzgajaju kao drugi usjev i to poslije salate i mladog luka. Uslovi uspijevanja za tikvicu su sljedeći - što se temperature tiče, ova povrćarska vrsta je toploljubiva, a što određuje vrijeme sjetve. Ovom usjevu za klijanje i nicanje potrebna je temperatura iznad 12°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je u granicama između 25 i 30°C. Pad temperature ispod 5°C, kao i izrazito kolebanje temperature, utiču nepovoljno na njihov razvoj i sazrijevanje plodova. Slabi mrazevi u proljeće mogu potpuno da unište mlade biljke. 

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba                                

Variranja temperatura u plasteniku utiče na opadanje cvjetova i zametnutih plodova pa je neophodno voditi raĉuna o vremenu sjetve u datim klimatskim uslovima. 

Strukturna zemljišta - pravi izbor za tikvicu

Ovaj usjev najbolje se razvija na dubokim i strukturnim zemljištima, poput černozema i aluvijuma. Za proizvodnju u zaštićenom prostoru najpogodnije su klasične tikvice (Cucurbita pepo L) zbog relativno kratke vegetacije i sukcesivnog i intenzivnog formiranja plodova.            

U visokim objektima tikvice se najčešće uzgajaju kao drugi usjev, poslije salate. Proizvode se iz rasada (saksije) koji je spreman za rasađivanje u fazi dva do četiri lista. Sadnja se obavlja krajem februara ili početkom marta, a ako u objektu nema grijanja, onda krajem marta. Razmak sadnje je 100×50 cm ili 120x80 cm.

Od čega zavise potrebe za vodom i mjesto u plodoredu

Kada je voda u pitanju, tikvice formiraju veliku vegetativnu masu u kratkom vremenskom periodu pa imaju velike zahtjeve za vlagom, naročito u fazi cvjetanja i plodonošenja. U fazi klijanja i nicanja, tikvicama je potrebna obilnija vlažnost zemljišta. U fazi intezivnog formiranja korijena i nadzemne mase, zahtjevi za vodom su umjereni. Potrebe ovog povrća za vodom zavise od faze razvoja biljaka.

Kada je u pitanju usvajanje hranjivih materija i đubrenje, tikvice imaju visoke zahtjeve. Veoma povoljno reagiraju na unos komposta i to pet do osam kg/m2 . Hraniva unositi u prihrani, prije cvjetanja i u fazi plodonošenja. Preporučene količine su 30g/m 2 azota, 15g/m 2 fosfora i 70 g/m 2 kalijuma.

Šta je potrebno za uspješan uzgoj?

Tikvica se najviše uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i kao rani usjev, preko rasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru. Za ranu proizvodnju potrebno je proizvesti rasad u toplim lejama ili plastenicima. Sjetva za rasad obavlja se početkom marta i pri tom rasad se proizvodi u posudama prečnika 10 -12 cm. Rasađivanje se obavlja početkom maja na otovorenom polju, a pristiže 15 - 20 dana ranije nego usjev iz direktne sjetve.

Kada je njega ovog usjeva u pitanju, ako se sjetva obavlja u kućice, gdje se sije četiri do pet sjemenki, tada je nakon nicanja potrebno izvršiti prorjeđivanje. Ono se obavlja zajedno sa okopavanjem u fazi formiranog drugog lista, kada se ostavlja samo jedna dobro razvijena biljka, a ujedno se obavlja i ogrtanje čime se pospješuje razvoj adventivnih korijena.

Uzgoj povrća u plastenicima profitabilniji

Međuredno okopavanje obavlja se sve dok se ne oštećuju biljke. Zalivanje usjeva obavlja se po potrebi, a naročito je potrebno za vrijeme zametanja plodova, ukoliko se javi nedostatak vlage zajedno sa visokim temperaturama. Prihranjivanje biljaka u početku cvjetanja daje dobre rezultate, naroĉito ako nije unošeno organsko đubrivo.

I na kraju, berba se obavlja u tehnološkoj zrelosti, kada su plodovi dužine 12 - 20 cm. Da bi se formirao što veći broj kvalitetnih plodova, potrebno je ubiranje svaki ili svaki drugi dan, uz odstranjivanje prezrelih plodova koji zaustavljaju rast novoformiranih. Sa jedne biljke može da se dobije 15 - 20 plodova, a kvalitetan usjev daje prinos 2,5 - 4,0 kg/m2 .

Kakva je proizvodnja u niskim tunelima ?

U niskim tunelima proizvodnja je nešto kasnija. Sadnja se obavlja krajem marta ili početkom aprila. Krajem aprila obavlja se intenzivnije provjetravanje objekta, a izmedu 5. i 10. maja, folija se skida (u zavisnosti od spoljašnje temperature). Berba počinje u drugoj polovini maja i traje do kraja jula. Obavlja se svaki ili svaki drugi dan, a prinos se kreće od četiri do pet kg/m2.


Tagovi

Uzgoj tikvice Proizvodnja povrća Proizvodnja na otvorenom Proizvodnja u zaštićenom prostoru Proređivanje tikvica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru već nekoliko dana. Krajem novembra je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.