Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 13.05.2020. 13:30

Proljetna sjetva više nego uspješna - imamo dovoljne količine hrane?

U ovoj godini, ministarstvo poljoprivrede isplatilo je podsticaje u proizvodnji, u vrijednosti od 17 miliona KM, a Pašlić ističe kako će za projekte u 2020., u sektoru vodoprivrede investirati preko 50 mil. KM.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 70
  • 7
  • 0

Aktuelna dešavanja oko pandemije COVID-19 - zatvaranja granica i ograničavanja kretanja ljudi, ali i roba, nametnula su pitanje snabdjevenosti tržišta strateškim životnim namirnicama. Ipak, proljećna sjetva je protekla više nego uspješno, kako kaže ministar poljoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić. Prema njegovoj procjeni poljoprivrednici su odradili sve na vrijeme i vrlo aktivno su učestvovali u svim aktivnostima koje je ovo ministarstvo predvidilo u cilju intenziviranja proizvodnje.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Dodaje da je nadležnom ministarstvu bio prioritet uspješno realizovana proljetna sjetva i prije nego što je izbila pandemija korona virusa. 

"Već smo primjenili neke mjere kako bi povećali obim sjetve. Ovo se konkretno odnosilo na podjelu sjetvenih paketa i mogućnost da podsticaje dobije dodatnih 5.300 gazdinstava, a koja su imala i nerješenih dugovanja još od prije 20 godina", naveo je Pašalić. 

I oni koji imaju dug, dobili podsticaje

Ministar objašnjava kako proizvođači koji imaju obavezu duga, nisu od istog oslobođeni nego samo da i oni imaju pravo na podršku, u cilju intenziviranja sjetve. 

Iz kojih sredstava se trebaju finansirati neregistrovani poljoprivrednici?

Plan za ovogodišnju sezonu je čak i premašen i kako kaže, zasijano je više od 3.000 hektara kukuruza nego što je bilo predviđeno. Takođe je ove godine posijano i više povrtarskih vrsta, kako navodi Capital.

Ističe da je u kriznim situacijama, kao što je ova sa pandemijom, najvažnije imati obezbjeđene dovoljne količine hrane za domaće stanovništvo i kako je BiH u mogućnosti da ostvari taj cilj. 

Agrarni budžet ostao na nivou na kom je i usvojen

Ministar navodi da su nove mjere finansirane sa tri dodatna miliona KM tako da agrarni budžet iznosi 75 mil. KM, na nivou na kojem je bio i usvojen. 

Takođe je potvrdio da postoje određeni izazovi kada je riječ o izvozu mesa iz RS, ali optimistična je najava mogućnosti izvoza junetine u Tursku, početkom juna.

Da li problem BiH junetine leži u zaštiti domaće proizvodnje?!

U ovoj godini, ministarstvo poljoprivrede isplatilo je podsticaje u proizvodnji, u vrijednosti od 17 mil. KM, a Pašlić ističe kako će za projekte u 2020., u sektoru vodoprivrede investirati preko 50 mil. KM, a za prehrambenu industriju, resorno ministarstvo je uložilo 2,5 miliona KM. 

"Najveći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji će biti organizovanje otkupa poljoprivrednih proizvoda jer smo imali obimnu sjetvu i moramo imati adekvatno skladištenje i čuvanje tih proizvoda", objasnio je ministar poljoprivrede.


Tagovi

Proljetna sjetva Boris Pašalić Agrarni budžet Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna gazdinstva Proizvodnja hrane Izvoz junetine Mogućnosti izvoza Nove mjere Prehrambena industrija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.