Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pšenice
  • 24.07.2020. 18:00

U Velikoj Britaniji započela žetva pšenice, prinosi negdje i do 17t/ha

Uprkos dosta sušnom proljeću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od prijašnjih godina. Jedan od njih je James Atwood s ostrva Sheppey, koji je zabilježio 17 t/ha. 

Foto: Jumpstory
  • 93
  • 13
  • 0

U Velikoj Britaniji ove nedjelje započela je žetva ozime pšenice, a kombajni su na poljima bili čak dvije sedmice ranije u odnosu na prijašnje godine.

Uprkos dosta sušnom proljeću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od prethodnih godina. Jedan od njih je James Atwood s ostrva Sheppey, koji je ostvario 17 t/ha. 

"Započeli smo kombajnirati znatno ranije nego inače. Na tlu koje je dosta teško i glineno uzgajam pšenicu Crusoe i Skyfall i ove godine su me stvarno iznenadile s prinosima. Kvalitet je dobar s vlagom od 14,5%, specifičnom težinom od 82 kg/hl i nivoom proteina od 14% za Crusoe i 13% za Skyfall“, pojašnjava Atwood. 

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice sa nevjerojatnih 17,398 t/ha

Priznaje i kako je dobro što je sjetvu obavio krajem septembra, početkom oktobra jer je odmah nakon toga došla obilna kiša. Sljedeća na redu mu je žetva kukuruza na 170 hektara.

I u ostalim dijelovima Britanije prinosi zadovoljavajući

Na zapadu Berkshira u Engleskoj, poljoprivrednik Colin Rayner takođe je žetvu obavio nešto ranije nego što je to uobičajeno. Na 27 hektara uzgaja pšenicu Graham koja je ove godine isto tako oborila desetogodišnji rekord od 10 t/ha. 

"Iako je pšenična slama još malo zelena jako sam zadovoljan ovogodišnjim usjevima s obzirom na vremenske prilike i vrijeme kada smo započeli sa žetvom. Početni uzorak uzet iz prikolice imao je specifičnu težinu od 79,6 kg/hl i 12,5% bjelančevina“, kaže Rayner za Farmers weekly.

Još jedan ratar može se pohvaliti dobrim urodom. Charles Leadbetter iz Cambridgeshireu, isto iz Engleske svoj kombajn je uposlio nedjelju dana ranije u odnosu na prošlu godinu. 

Sušno vrijeme naštetilo prinosima pšenice u Njemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

"Prinosi sorte Zyatt trenutno su oko 8,3 t/ha što je jako dobro. Mislio sam da će biti puno gore, nekih 7t/ha ako i toliko. Međutim ispod su desetogodišnjeg prosjeka farme od oko 10 t/ha. Ovogodišnji imaju 75 kg/hl, proteina 13% i vlage 14,5%“, priznaje Charles.

Ječam i uljana repica podbacili

I žetva uljane repice i ječma već je u toku u dijelovima južne i zapadne Engleske, no prema brojnim komentarima proizvođača, urod je razočaravajuć.

"Nadali smo se bolje, ali trenutno ječam ne daje baš dobre rezultate, blizu 7,4 t/ha. Specifična težina negdje je oko 56 kg/hl dok su neke sorte uspjele postići i 72 kg/hl. Stvarno sve jako varira i zavisi koliko je tlo zadržavalo vodu i kako je sjetva napravljena“, otkriva John Collins, vlasnik trgovine žitarica u Cannington Grain.

Cijene uljane repice u Njemačkoj porasle zbog manje proizvodnje

Ni uljana repica nije se pokazala sjajnom. "Neki usjevi su bili ugodno iznenađujući, a drugi su urodili slabo, oko 2,5 t / ha“, kaže Izzie Lawrence, poljoprivrednica i trgovkinja iz Wiltshirea.

Ipak, priznaje kako je za razliku od drugih krajeva, ječam ovdje pokazao jako dobre rezultate. "Kreće se negdje oko 10-11 t/ha što je sasvim dobro, nadali smo se puno gorem scenariju. "Ono što je stiglo u trgovinu bilo je stvarno kvalitetno i brzo se prodalo", ističe.


Tagovi

Proizvodnja pšenice Žetva Prinosi Vlaga Sjetva Proizvodnja ječma Proizvodnja uljane repice Velika Britanija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.