Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.07.2019. 15:30

Cijene uljane repice u Njemačkoj porasle zbog manje proizvodnje

U Rusiji je prinos pšenice i dalje u prosjeku dok je žetva sada niža. Ona može da se poredi sa onom iz 2015. godine, kada je Rusija imala manjak ovog usjeva. Augustovski fjučersi uljane repice na Euronektu, porasli su sa 2,5 eura/t na 373 eura/t ili 318,27 dolara/ t. U Ukrajini je nastavljena žetva uljane repice, iako zbog kiša u centralnom i zapadnom regionu, stopa prinosa žetve stagnira.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 232
  • 13
  • 0

Zbog vala junske vrućine, posebno na zapadu Njemačke, stručnjaci Udruženja poljoprivrednih zadruga, kažu da je smanjena proizvodnja uljane repice (u odnosu na prethodni izvještaj za proizvodnju zimske repice) za 3,4%, odnosno na 2,97 miliona tona, što je 19 odsto manje nego prošle godine.

Augustovski fjučersi uljane repice na Euronektu, porasli su sa 2,5 evra/t na 373 evra/t ili 318,27 dolara/ t. U Ukrajini je nastavljena žetva uljane repice, iako zbog kiša u centralnom i zapadnom regionu, stopa prinosa žetve stagnira. Od 16. jula, na 69,5% površine proizvedeno je 2,07 miliona tona uljane repice, sa prinosom od 2,3 t / ha. Ovo je niže u odnosu na 2,51 t/ha i 80% tretirane površine, na isti dan prošle godine, navodi Black Sea Grain.

Zbog manjeg sadržaja ulja, manja cijena uljane repice

Uslijed topline tokom zrenja, procenat ulja repice iz nove žetve u prosjeku iznosi 39 - 40% u sirovom stanju, u poređenju sa 43 - 44% u prethodnim godinama i minimalni zahtjev za izvozne ugovore od 42%. Tako trgovci snižavaju cijene za uljanu repicu nove žetve za 1,5%, zbog smanjenog sadržaja ulja za 1%. Kupovna cijena domaće uljane repice ostaje u luci na istom nivou kao i prošle godine, odnosno, 393 - 395 dolara/ t ili 11.800-11.900 UAH (ukrajinskih hrivnji)/ t, ali proizvođači drže tržište u očekivanju rastućih cijena, zbog žetve koja je manja nego prošle godine.

Cijena kanole (kanadska uljana repica) sa GMO pala je u luci pre 335-338 dolar/ t ili 10.500-10.600 UAH/t, za nepostojanje potražnje sa tradicionalnog tržišta Pakistana jer je Kanada nakon zabrane izvoza uljane repice u Kinu povećala prodaju na Istočna tržišta. Usred poboljšanja vremena u kanadskim prerijama i pod pritiskom pada tržišne cijene soje, cijene uljane repice u Chicagu nastavljaju da padaju. Na početku sedmice opala je za 1,8%, odnosno na 442 CAD (kanadski dolar)/ t ili 338,18 dolara/ t. Međutim, povećanje temperature u narednih 7-10 dana u regionima proizvodnje soje u SAD i uljane repice u Kanadi, može pogoršati stanje usjeva, koji u junu nije dobio dovoljno vlage.

Egipat objavio tender za kupovinu pšenice za meljavu

Sredinom sedmice održan je tender za mljevenu pšenicu, za isporuku 25. augusta - 5. septembra 2019. godine. Podsjećanja radi, na posljednjem tenderu od 17. jula 2019. godine, Egipat je kupio 60.000 tona žitarica iz Rusije po prosječnoj cijeni od 215,54 američkih dolara/t za isporuku od 21. do 31. augusta 2019. godine.

UkrAgroConsult promijenio je izvještaj za rusku pšenicu, za 2019. godinu. Izvještaj je prilagođen zbog smanjenja prinosa i površina pod ovim usjevom. Prema preliminarnim informacijama iz ruskog ministarstva poljoprivrede, 27,84 miliona hektara zasijano je pšenicom (2% više u odnosu na 27,26 miliona hektara u 2018. godini).

Potrebno je napomenuti da prinos pšenice opada. Dok je prije jednu sedmicu bio uporediv sa nivoom iz 2018. godine, ova cifra zatim je pala na 1,2% u odnosu na prošlu godinu, do 16. jula (sa skoro istom žetvenom površinom od osam miliona hektara ili oko 30% završene žetve). U Rusiji je prinos pšenice i dalje u proseku dok je žetva, sada niža. Ona može da se poredi sa onom iz 2015. godine, kada je Rusija imala manjak ovog usjeva. Veće površine pod ovom žitaricom, moguće su na račun proljetne pšenice jer za sada ona uživa povoljne uslove rasta. Podsjetimo, proljetna pšenica čini oko 26 - 28% ruske proizvodnje pšenice.

Rusija planira snabdijevanje Kuvajta pšenicom i kukuruzom

Na sastanku predstavnika Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) sa kolegama iz Državne službe za poljoprivredu i vodne resurse Kuvajta, ruska strana objavila je interes za povećanje izvoza žitarica na kuvajtsko tržište. Rusija trenutno izvozi samo male količine ječma u ovu zemlju.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Cijene uljane repice Fjučersi uljane repice Cijene kanole Pad tržišne cijene soje Proljetna pšenica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]