Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 04.09.2020. 11:30

U toku je sjetva lucerke - za bolje prinose, pripremite dobro tlo

Osnovnu obradu obaviti na 20 - 25 cm dubine, a predsjetvenu pripremu desetak dana ranije, kako bi se zemljište u tom periodu malo sleglo, što omogućava kvalitetniju sjetvu.

Foto: Depositphoto/vkarafill
  • 80
  • 145
  • 0

Optimalni rok za sjetvu lucerke, u ljetno - jesenjem periodu traje od kraja avgusta pa do sredine septembra. Može i nešto kasnije, ukoliko vremenski i zemljišni uslovi idu u prilog ovim radovima, procjene su stručnjaka za ratarstvo, Srđana Cvetkovića.

Prije sjetve ratari bi trebalo obaviti agrohemijsku analizu zemljišta i ustanoviti da li na konkretnoj parceli lucerka može uspjevati, prije svega utvrditi pH vrijednost, ali i odrediti normu đubrenja i vrsta đubriva na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja tla.

Vrijeme je za jesenju sjetvu lucerke - kako ostvariti visoke prinose?

Inače, kako smo pisali, lucerka za svoj uspješan razvoj traži tlo koje je duboko, rastresito, sa povoljnim vodno vazdušnim režimom, neutralne reakcije pH šest ili sedam. Kisela tla ne podnosi i jako je dobar indikator na kiselost. Ako se mora gajiti na ovakvim zemljištima, potrebno bi bilo obaviti kalcifikaciju. Najbolje joj odgovaraju tipovi livadske crnice, aluvijum i černozem.

Predsjetvena priprema 10 dana ranije

Osnovnu obradu obaviti na 20 - 25 cm dubine, a predsjetvenu pripremu desetak dana ranije, kako bi se tlo u tom periodu malo sleglo, što omogućuje kvalitetniju sjetvu. Na dobro pripremljenoj parceli, frakcije zemlje trebalo bi biti veličine zrna pšenice. Tom prilikom zaorati i azotno đubrivo.

Ukoliko je oranica lakšeg tipa tla, suha i mekana, prije i poslije sjetve trebalo bi povaljati parcelu glatkim valjkom radi kvalitetnije sjetve, ali i boljeg i ravnomjernijeg klijanja i nicanja biljaka. Na težim tipovima zemljišta može doći do stvaranja pokorice, što otežava nicanje mladih biljaka, ističe Cvetković.

Na jedan hektar zasijati od 15 do 18 kilograma sjemena

Optimalna sjetvena norma je 15 - 18 kg/ha deklarisanog sjemena (dobar sklop se može dobiti i sa 10 kg/ha), dubina sjetve je od 0,5 cm na težim pa do tri centimetra na lakšim tipovima tla. Poslije sjetve trebalo bi da ima dovoljno zemljišne vlage za klijanje i nicanje biljaka jer uslijed kasnijeg nicanja, usjevi ulaze nepripremljeni u zimski period i temperatura od oko -6 stupnjeva može oštetiti ili potpuno uništiti lucerku.

Zbog toga ratari uglavnom ovu leguminozu siju krajem marta i početkom aprila, navodi stručnjak.

Sjetva i njega lucerke za dobar prinos

Lucerka ja najvrjednija i najstarija višegodišnja krmna biljka sa prosječnim prinosom od 50 t/ha zelene mase. Odlikuje se velikom energijom porasta, tako da se u povoljnim klimatskim uslovima može kositi od četiri do šest puta, a u uslovima navodnjavanja i do osam puta godišnje. Vrlo je kvalitetno krmivo za preživare, mliječne krave, konje i za starije kategorije svinja.


Tagovi

Uzgoj lucerke Agrotehnika Valjanje Sjetva Obrada zemlje Krmno bilje Zelena masa


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]