AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Traktor mu propao u 7 metara duboku rupu!

Traktor mu propao u 7 metara duboku rupu!

Propadanje tla

Traktor mu propao u 7 metara duboku rupu!

Datum: 06.11.2016. 08:00

Kategorija:

Ratarstvo

Drugi slučaj propadanja tla dogodio se u Potoku Tounjskom u Hrvatskoj prije mjesec dana, a rupa je u ovom slučaju bila dubine čak sedam metara.

Nedavno smo pisali o propadanju tla u Hercegovini. Ivan Jurič je za medije ispričao kako se tlo otvorilo pod njegovim traktorom dok je brao kukuruz.

Propadanje zemlje u Hercegovini nije rijetkost jer se radi o kršu. Otvor rupe je bio oko 60x100 centimetara, a dubina četiri do pet metara.

Tlo se otvorilo pod traktorom dok je brao kukuruz!

Sloj zemlje koja se obrađuje i po kojoj voze traktori u tom hercegovačkom području jedva je nešto viši od 60-ak centimetara te su je podupirale sedre, sedimentne stijene, šupljikave stijene, u ovom slučaju izduženog oblika, kažu stručnjaci. No, to nije jedini takav slučaj.


Što krije sedam metara duboka rupa?

Drugi slučaj propadanja tla dogodio se u Potoku Tounjskom u Hrvatskoj prije mjesec dana, a rupa je u ovom slučaju bila dubine čak sedam metara. "Propao mi je traktor i skužio sam da je rupa i svjetlio reflektorom. Sad se proširila i produbila. Ispitat će je speleolog iz Ogulina", govori 42-godišnji Mirko Kordiš za Agroklub koji se poljoprivredom bavi cijeli život i nikada nije doživio ovako nešto.

"Rupa je širine oko 150 cm i sada je puno dublja i širi se prema cesti D23. Cesta je udaljena oko 15 m. Zbog toga sam i molio da se ispita da se vidi ima li opasnosti za cestu i moju baštu. Moji se klinci igrali baš tu nekoliko dana ranije. Dubinu ne mogu više izmjeriti."

Foto: bigstockphoto.com, aynur_sib

Broj pregleda članka: 3882; Uspješnost članka: 282.1

Tagovi: Propadanje tla, Rupa, Potok Tounjski

Ključne riječi članka: traktor, mu, propao, u, 7, metara, duboku, rupu, metara


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."