Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propadanje tla
  • 27.10.2016. 12:00

Tlo se otvorilo pod traktorom dok je brao kukuruz

Tlo se prolomilo ispod traktora Ivana Juriča dok je brao kukuruz. Srećom, u rupu veličine 60x100 cm i gotovo pet metara duboku, nije upao.

Foto: Bigstockphoto/xilius
  • 4.031
  • 201
  • 0

Oranje u Hercegovini opasno je po život. Barem na području Koćuše u Vitini odnosno obalama rijeke Trebižat u ovom dijelu zvanoj Mlade, gdje se nalazi i polje kukuruza Ivana Juriča. Naime, samo veliki oprez spasio ga je od najgoreg.

"Tlo se prolomilo ispod mog traktora dok smo brali kukuruz, ali na svu sreću nisam upao. Otvor same rupe je oko 60x100 centimetara, a dubina je oko četiri do pet metara. Koliko se moglo vidjeti, površina samog kanala ispod zemlje je nekih 12 metara četvornih s tim da se proteže prema zapadu. Nažalost, više se ne može vidjeti i snimiti bez podzemnih kamera", rekao je Ivan Jurič za republikainfo.

Rupa u zemlji nastala na polju kukuruza Ivana Juriča

Često propadanje tla, otvaranje rupa u zemlji dubokih po nekoliko metara, doznaju, nije novina za Vitinjane, pa tako i za Ivana Juriča. Sloj zemlje koja se obrađuju i po kojoj voze traktori, jedva je nešto viši od 60-ak centimetara te su je držale-podupirale sedre, sedimentne stijene, šupljikave stijene, u ovom slučaju izduženog oblika.

Propadanje tla nije rijedak slučaj

Sretni ratar označio je rupe kako netko slučajno ne bi upao. A da propadanje zemlje u Hercegovini nije rijedak slučaj, potvrdila je za dnevni-list profesorica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dr.sc. Amira Galić.

"To je raširena pojava u kršu i ne događa se samo kod nas, ali je najuočljivija u zapadnoj Hercegovini. U kršu vrijedi samo jedno pravilo - da pravila nema i ne može se napraviti točna procjena ovog stanja kao i da ne možemo dati pretpostavku gdje će se to dogoditi", rekla im je profesorica Galić.

Ulegnuće tla, tzv. "propadanje", objasnila je, uzrok je činjenice da je krško tlo sastavljeno od topivih stijena, kalcijevog-karbonata topivog u vodi. Stoga se to najčešće događa nakon kiša.

"S druge strane, radi se o vrlo plodnom tlu tako da je to dvosjekli mač. Na žalost, geofizičko istraživanje tog područja nakon kojeg bi dobili snimak stanja, nije rađeno i jako je skupo", zaključila je profesorica Galić.

Foto: Bigstockphoto/xilius; republikainfo


Tagovi

Otvaranje rupa u zemlji Propadanje tla Oranje Vitina Hercegovina Ivan Jurič


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.