Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez oranja
  • 21.12.2018. 18:30

Švajcarac Reto Stocker kupio zemlju u Mađarskoj i tamo primjenjuje znanje o obradi zemljišta bez oranja

Reto Stocker je poljoprivrednik iz Švajcarske, koji smatra da su no till (bez oranja) koncept i pokrovni usjevi osnova brige o zemljištu.

Foto: USDA NRCS South Dakota/YouTube PrintScreen
  • 514
  • 42
  • 0

Reto Stocker je poljoprivrednik iz Švajcarske, koji se bavi obradom zemljišta na osnovu no till (bez oranja) koncepta. Iznajmio je zemljište 1996. godine, a10 godina kasnije počeo je da se bavi ovim načinom obrade zemljišta. Međutim, kada je porodica odlučila da proda zemlju, a znajući da je u Švajcarskoj veoma teško doći do posjeda, odlučio je da kupi imanje u Mađarskoj, zbog supruge, koja je porijeklom iz ove zemlje. I ovdje nije bilo lako, jer Vlada štiti svoje poljoprivrednike. 

"Ja sam pionir u no till-u u mom regionu u Švajcarskoj. To je mala, demo farma, na kojoj sam obavljao istraživanja. Sada u Mađarskoj imam 15 hektara, a sistem koji sam usavršio sada primjenjujem ovde i pokazujem drugim poljoprivrednicima", kaže Reto za DrAgro.

Sistem se ne može promijeniti preko noći

Osim no till kocepta, bavi se i pokrovnim usjevima, naglašavajući da gornji sloj zemljišta ne smije da bude isušen. Na pitanje da li je na ovaj način moguće u budućnosti smanjiti upotrebu đubriva i pesticida, kaže da je moguće, ali da je to dug put. 

Tomas: No till je remek djelo poljoprivrede

"Sistem se ne može promieniti preko noći. Ono što je najvažnije jeste odabir pravog pokrovnog usjeva. Takođe, ono što je problem je erozija, a u tome nam pokrovni usjevi mogu pomoći. Treba voditi računa o zemljištu, jer ono je osnova svega".

Bolje zemljište - manje rada

Naglašava da je važno i optimizovati poslove, kako bi sve bilo lakše. Prvenstveno misli na smanjenje posla po hektaru, posebno tamo gdje su parcele rascjepkane. Predlaže sjetvu, prema želji đubrenje i žetvu. "Potrebno je aktivirati hranjive materije u zemljištu, a to se postiže pokrovnim usjevima. Ako se to poboljša, potrebno je manje rada", zaključuje ovaj poljoprivrednik.

Pogledajte intervju u videu:


Tagovi

Reto Stocker No till Pokrovni usjevi Švajcarska Mađarska


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/