• Zakorovljenost lucerke
  • 07.12.2019. 10:00

Suzbijte korove u lucerištu na efikasan način

Pojava korova najizraženija je u ovo doba godine, naročito ako je zima blaga. Štete se ispoljavaju na prvom otkosu, koji je ujedno i najprinosniji. Pravilna primjena herbicida može puno da pomogne.

Foto: Depositphotos/Haritonoff
  • 244
  • 19
  • 0

Problem zakorovljenosti u zasnovanim lucerištima najbolje se rješava zimskim prskanjem jer herbicidi predviđeni za tu namjenu djeluju i preko zemljišta štiteći usjev u toku čitave sezone. Ovo prskanje izvodi se najčešće krajem februara ili početkom marta mjeseca. Tretiranje obaviti kada su temperature iznad nule.

Najčešći korovi u zasnovanoj lucerki su mišjakinja (Stellaria media), rusomača (Capsela bursa pastoris), čestoslavica (Veronica spp.), mrtva kopriva (Lamium spp.), maslačak (Taraxacum officinale), štavelj (Rumex sp.) i sl. Ove vrste, svojim razvojem ugrožavaju rast ove krmne biljke, naročito ako je iz nekog razloga rjeđi sklop.

Blaga zima predstavlja problem

Problem je veći ako se korovi pojave u jesen ili tokom zime, naročito ako je blaga jer nastavljaju i dalje svoj razvoj. Najveće štete nanose prvom otkosu, koji je i najprinosniji. Štetnost zakorovljenosti ogleda se u tome što je procenat proteina smanjen, čime se snižava hranljiva vrijednost takvog sijena, a produžava se vrijeme prosušivanja na njivi.

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Takođe, neki od ovih parazitskih vrsta u sebi sadrže glikozidne materije, koji su otrovi za domaće životinje. Iz svega navedenog, zimsko tretiranje veoma je korisna agrotehnička mjera. Zaštita od korova pri zasnivanju lucerišta podrazumijeva primjenu herbicida nakon nicanja usjeva, ali i korova. Od primjene preparata inkorporacijom, u praksi se odustalo zbog fitotoksičnosti - loš uticaj na porast lucerke.

Pažljivo sa herbicidima

Preparati za ovu namjenu mogu biti na bazi metribuzina, sa količinom 0,75 do 1,2 kg/ha. Puna doza se preporučuje jer duže opstaje u zemljištu, ali ukoliko je došlo do kretanja vegatacije, doza se smanjuje. Ne smije se puno kasniti sa ovom mjerom jer dolazi do zastoja u rastu lucerke i smanjenja prinosa prvog otkosa. Preparati na bazi tifensulfuron metila koriste se u fazi mirovanja lucerke, a količina po hektaru je 15 - 20 grama. Odlika ovog herbicida je da suzbija štavelj, koji je štetan jer smanjuje kvalitet sijena. Drugi preparati ne suzbijaju ovu vrstu.

Čime suzbijati korove u lucerki tokom zime i ranog proleća?

Za ovu namjenu mogu da se primjene i preparati na bazi imazamoksa. Preproučuju se količine 0,8 - 1,2 l/ha, a najpogodnije rješenje je, ako je lucerka već počela da raste jer ostavlja najmanje posljedice po prinos. Ukoliko je vegetacija krenula, količina se smanjuje. Prednost herbicida primjenjenih u ovom periodu sastoji se u tome što pored kontaktnog djelovanja na korovske biljke, djeluju i preko tla, štiteći usjev u nešto dužem vremenskom periodu.

Uskolisni i širokolisni korovi

U novo zasnovanim lucerištima, za suzbijanje korova može da se koristi herbicid na bazi bentazona (Basagran, Deltazon, Bentamark) u dozi od 3 l/ha i to kada je usjev oko 10 - 15 cm visine, a širokolisni korovi do četiri lista. Pored navedenih preparata može da se koristi i Butoxon u dozi od 3 l/ha, kada je lucerka 10 - 15 cm visine. Kada je u pitanju suzbijanje širokolisnih korova, najbolji rezultat postiže se kombinacijom pomenutih aktivnih materija.

Kasnija sjetva lucerke nije dobro rješenje

Protiv uskolisnih višegodišnjih korova, možemo koristiti sredstvo na bazi cikloksidima (Focus ultra - 2 l/ha), fluazifop-p-butil (Fusilade forte, 1,2 l/ha), kletodim (Select super - 0,8-1,2 l/ha), savjetuje diplomirani inženjer za zaštitu bilja, Slobodan Gošić iz PSSS Šabac. 


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Zasnivanje lucerišta Korovi lucerke Zimsko prskanje Najčešći korovi Slobodan Gošić