Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena suncokreta
  • 01.09.2021. 14:00

Suša negativno uticala i na suncokret, ali i na cijenu ulja!?

Cijena suncokretovog ulja već sada je veća za skoro 200 procenata ali vrlo je vjerovatno da će i dalje rasti !?

Foto: Predrag Nikolić
  • 97
  • 30
  • 0

Sušni period koji je ove godine u velikoj mjeri zadesio našu zemlju, nepovoljno je uticao i na proizvodnju suncokreta. Iz tog razloga očekuju se značajno niži prinosi, a koji će zasigurno uticati i na novo poskupljenje suncokretovog ulja. 

Prema riječima poljoprivrednika, iako mu je otkupna cijena i dalje nepoznata, zasijane su male površine pod tom uljaricom (koje je dobrim dijelom suša uništila) pa se zbog toga predviđa i dalji rast cijena jestivog ulja, pišu Nezavisne.

Na osnovu podataka Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, u 2020. godini pod suncokretom bilo je 895 hektara, u RS, a za 2021. procjene su dosta manje.

"Očekivanja su da će u ovoj sezoni biti zasijano 658 ha navedenom uljaricom", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Upitan kvalitet ovogodišnjeg roda ?

Iz Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice navode da semberski proizvođači uzgajaju taj usjev pretežno za sjemensku kuću iz Vojvodine, ali i da ono što je zasađeno nije dobrog kvaliteta ?!

"Suša je prepolovila rod i u ovom slučaju pa ako bude nešto jača otkupna cijena - oko 20 odsto, ljudi će moći da pokriju sjetvu", smatra predsjednik Udruženja, Savo Bakajlić. Napominje i da ne očekuju veće prinose ove sezone, kao i to da još uvijek nije precizirana visina otkupne cijene. 

Suncokret je ukras svakog vrta i lako ga je uzgojiti

Prošle godine situacija je bila bolja, ocjenjuje Bakajlić, zato što je rod bio bolji dok su u 2021. visoke temperature i suša negativno uticali na sve usjeve koje su poljoprivrednici sijali na otvorenom polju. 

Naglašava da je cijena ulja već sada veća za skoro 200 procenata ali da je vrlo vjerovatno da će i dalje rasti !

Ništa bolje nisu prošli ni ratari u FBiH, a u Udruženju poljoprivrednika Tuzlanskog kantona navode da su prinosi u tom dijelu zemlje i ove godine redukovani. 

"Suncokret je ostao nizak. Nije izrastao dovoljno zbog suše, te nije ni blagovremeno pala kiša. Zbog toga je rod umanjen i za polovinu u odnosu na 2020.", komentariše Enes Hasanović, sekretar pomenutog udruženja. Takođe ukazuje da je evidentno da u tekućoj sezoni, u poređenju sa prošlom, nije puno površina zasijano tom kulturom. 

I dalje neizvjesna otkupna cijena

"Puno je više zasijano soje u 2021. jer joj je cijena bolja u poređenju sa suncokretom", kaže Hasanović, ističući da suncokret još uvijek nije spreman za žetvu pa zato i nije definisana visina otkupne vrijednosti.

Mišljenja je da će to neminovno dovesti i do rasta cijena ulja, zato što čim nema intenzivnije proizvodnje, a istovremeno ima potražnje, sigurno je i da će cijene ulja dodatno rasti. 

Trenutno ovaj prehrambeni proizvod u Bosni i Hercegovini košta oko tri KM za jedan litar.

Poskupljenja: Cijena litre jestivog ulja "preskočila" cijenu litre nafte?!

Kako smo ranije pisali, stihijska višegodišnja poskupljenja rezultirala su da je danas litar ulja skuplji od jednog litra nafte, što je u prošlosti bilo gotovo nemoguće.

Podsjećanja radi, unazad desetak godina litar ulja se kretao od 1,10 do 1,40 KM, a sada je to dvostruko više


Tagovi

Proizvodnja suncokreta Rast cijena ulja Suncokretovo ulje Otkupna cijena suncokreta Prinos suncokreta Cijena ulja Poskupljenja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]