Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 24.01.2023. 15:00

Sud je donijet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Sudska odluka naglašava obavezu svih država članica da preduzmu sve potrebne mjere za promovisanje kontrole štetočina s malim unosom pesticida, dajući prednost nehemijskim metodama gdje god je to moguće

Foto: Depositphotos/slava-studio.com.ua
  • 125
  • 86
  • 0

Sud Evropske unije presudio je 19. januara da države članice više ne mogu dozvoliti privremena izuzeća za zabranjene neonikotinoidne pesticide toksične za pčele. Time je polovina svih takvih odstupanja ukinuta, navodi Euractiv

Zahtjev su podnijele grupe aktivista Pesticide Action Network PAN Europe i Nature & Progrès Belgium zajedno s belgijskim pčelarima.

Osporena odobrenja u Belgiji, a zaustavljena u Francuskoj

Neće biti dozvoljeno tretiranje sjemena izričito zabranjenim sredstvima za zaštitu bilja po zakonu EU, a koja pripadaju klasi neonikotinoida gdje se ubrajaju imidakloprid, klotianidin i tiametoksam.

Najnovija presuda odnosi se na šest odobrenja koje je belgijska država izdala za upotrebu ovih sredstava za zaštitu bilja u slučaju vanrednih situacija.

Rupe u zakonu: Zabranjeni pesticidi se još uvijek koriste u EU?

U presudi je naglašena obaveza svih država članica da preduzmu sve potrebne mjere za promovisanje kontrole štetočina s malim unosom pesticida, dajući prednost nehemijskim metodama gdje god je to moguće. To su pozdravile mnogobrojne organizacije i grupe za kampanju.

Odlukom suda su zaustavljeni francuski planovi da se poljoprivrednicima dozvoli upotreba zabranjenih pesticida još godinu dana, izvijestio je Reuters. Nakon velikih gubitaka od bolesti u 2020. uzgajivačima je bilo odobreno tri godine izuzeća od opšte zabrane neonikotinoida. U pripremi je bilo odobrenje za 2023. godinu.

Francuski ministar poljoprivrede je sazvao sastanak s uzgajivačima i proizvođačima šećera kako bi razgovarali o tom pitanju.

Francuska je značajan proizvođač šećerne repe i šećera (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Proizvođači protiv odluke suda

U Francuskoj je grupa proizvođača šećerne repe CGB osudila, kako su nazvali, radikalnu odluku nekoliko sedmica prije proljetne sjetve. Međunarodna konfederacija evropskih uzgajivača repe CIBE, zajedno sa udruženjem poljoprivrednika EU COPA-COGECA i Evropskom asocijacijom proizvođača šećera CEFS izrazili su zabrinutost zbog ove presude. U saopštenju su naveli da se alternativni proizvodi nisu pokazali dovoljno efikasnim, a postoji bojazan da će doći do zatvaranja pogona za preradu jer neće biti dovoljnih količina šećerne repe. Problem predstavlja virus koji može uzrokovati pad prinosa i do 30 posto. Njega prenose lisne uši.

Direktorica CIBE-a Elisabeth Lacoste je upozorila da će proizvodnja biti neodrživa, mnoge fabrike će biti zatvorene, proizvodnja ugrožena, a Evropa će uvoziti manje kvalitetan šećer.

Ujedinjeno Kraljevstvo izdalo hitnu dozvolu

I dok u Evropskoj uniji ne znaju kako da započnu proljetnu sjetvu šećerne repe, Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučila da ne rizikuje s proizvodnjom. Ministarstvo za okoliš, hranu i ruralna pitanja Defra odobrilo je privremenu dozvolu za korištenje neonikotinoidnih pesticida za zaštitu ovogodišnjeg usjeva zbog rizika od virusne žutice. Primjenjivaće se strogi uslovi kako bi se rizici po okolinu sveli na minimum.

Proizvod se može koristiti samo pod strogim uslovima i na necvjetajućem usjevu. U njihovom  ministarstvu ističu da ova odluka nije donijeta olako i zasnovana je na opsežnoj i temeljnoj naučnoj procjeni.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

EU sud Zabrana neonikotinoida Šećerna repa Tretiranje sjemena Neonikotinoidi Zabranjeni pesticidi Copa Cogeca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.