Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 07.10.2020. 18:00
  • Francuska

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Francuska vlada odobrila je nacrt zakona kojim se uzgajivačima šećerne repe dopušta primjena neonikotinoida do 1. jula 2023.

Foto: JumpStory
  • 59
  • 233
  • 0

Nakon brojnih rasprava u vezi neonikotinoida, kontroverzne klase pesticida za spašavanje šećerne repe, francuska vlada ipak je odlučila popustiti. Naime, juče je u toj zemlji odobren nacrt zakona kojim se proizvođačima ovog usjeva dopušta upotreba hemijskih sredstava koji su, kako piše reuters, štetni za pčele. Brojni su poljoprivrednici pozdravili ovu odluku.

Pomoć zbog pada cijena i zatvaranja šećerana

Iako je ovaj prijedlog u suprotnosti s obećanjem predsjednika Emmanuela Macrona tokom njegove predsjedničke kampanje, trenutni cilj je pomoći industriji šećera koja je oslabljena zbog pada cijena, što je dovelo i do zatvaranja fabrika.

Inače, ova industrija je ključni sektor njihove ekonomije jer osigurava ukupno 46.000 radnih mjesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku.

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Ministar poljoprivrede, Julien Denormandie kazao je članovima Nacionalne skupštine, tokom žustrih rasprava o nacrtu zakona, da je on stvoren kako bi zaštitio francusku samodostatnost šećerom i da nije anti-ekološki.

Međutim, s tim se nikako ne slažu zagovornici zaštite okoliša koji tvrde da ovi pesticidi doprinose propadanju pčela narušavajući njihovu orijentaciju, pamćenje i razmnožavanje.

Dozvola vrijedi do 1. jula 2023.?

Kako bi izbjegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživjeli prosječan pad proizvodnje od 15% odluče uzgajati manje šećerne repe, vlada je predložila da im se do 1. jula 2023. dopušta upotreba neonikotinoida za tretiranje sjemena.

Prijedlog ovog zakona ide Senatu prije drugog glasanja u Donjem domu.

U međuvremenu su se naučnici i proizvođači obvezali pojačati istraživanje alternativa. Međutim, grupe za zaštitu okoliša žestoko su osudile odstupanje, označivši ga prijetnjom ekosistema i javnom zdravlju jer se smatra da rezidue ovih pesticida ostaju u tlu i vodi.

"Istorija će pamtiti da, uprkos naučnim dokazima i pritiscima javnog mijenja, ova vlada nastavlja 'pokrivati' trovanje tla, životinja i naše hrane", komentarisao je Clement Senechal, borac za Greenpeace u Francuskoj.

Pad prinosa zbog virusa žutice

Ova je zemlja najveći proizvođač šećera u Europskoj uniji, a ondje je zasijano 420.000 hektara ove biljne vrste, što je prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, 5% manje u odnosu na prošlu godinu.

Manje ptica - više štetočina: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičije populacije?

Prosječni prinosi bilježe pad od 11%, a ratari tvrde da su u nekim dijelovima smanjeni za čak 30 do 50% jer su im zelene lisne vaši prenijele virus žutice koji je uništio urod.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci proizvođači traže pomoć, a nakon brojnih rasprava o ponovnom uvođenju neonikotinoida osim brojnih kritika organizacija za zaštitu okoliša, Francusku je napala i susjedna Njemačka.


Tagovi

Neonikotinoidi Francuska Dozvola Uzgoj šećerne repe Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.