Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šećerne repe
  • 07.09.2020. 15:00
  • Francuska

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Francuski proizvođači šećerne repe kažu da nema učinkovitih alternativa za suzbijanje zelenih lisnih vaši koji su prenosioci virusa žutice, tvrdeći da zbog toga gube 30 do 50% svojih prinosa.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 48
  • 115
  • 0

U Francuskoj se vode rasprave o ponovnom odobrenju neonikotinoida, kontroverzne klase pesticida radi spašavanja industrije šećerne repe. Kako piše euractiv, to je uzorkovalo pometnju ne samo u toj državi, nego i u susjednoj Njemačkoj.

Riječ je o vrsti pesticida koji su posljednjih godina na udaru kritika zbog narušavanja zdravlja pčela pogotovo zbog negativnog djelovanja na njihovu orijentaciju, pamćenje i razmnožavanje.

Pitanjem ponovnog odobrenja neonikotinoidnih insekticida bavilo se francusko Nacionalno vijeće za ekološku tranziciju (NCET) na svom sastanku 1. septembra.

Francuska želi odstupanje zbog industrije šećera

U toj je zemlji 2018. službeno zabranjeno pet takvih insekticida, a udruženja za zaštitu okoliša i zastupnici u parlamentu podržali su Zakon o biološkoj raznolikosti. Međutim, države članice EU mogu ostvariti odstupanje od upotrebe ovih sredstava u slučaju opasnosti koja se ne bi mogla spriječiti drugim preparatima za zaštitu bilja.

Stoga je nedavno imenovani ministar poljoprivrede i hrane, Julien Denormandie najavio ponovno uvođenje neonikotinoida, naglasivši na sastanku predstavnika sektora šećera da bi se odluka odnosila na krizu u vremenu u kojem ne postoji alternativa.

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj - krivac zabranjeni tiametoksam?

Već nekoliko mjeseci, proizvođači šećerne repe pozivaju u pomoć jer im zelene lisne vaši koji su prenosioci virusa žutice uništavaju urod, a što rezultira gubitkom prinosa od 30 do 50%.

"Za neke je uzgajivače ova godina ekonomski katastrofalna, sa gubicima od oko 1.300 evra po hektaru", rekao je Nicolas Rialland, direktor javnih poslova Opšte konfederacije uzgajivača šećerne repe. "Proizvodi koji su trenutno ovlašteni za suzbijanje ovih štetočina nažalost nisu se pokazali učinkovitima, a poljoprivrednici smatraju da nemaju drugih rješenja. Čitav je sektor u opasnosti”, dodao je.

Vlada ima plan potpore

Industrija šećera ključni je sektor francuske ekonomije jer osigurava ukupno 46.000 radnih mjesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku šećera.

Kako bi zadržala svoju poziciju vodećeg evropskog proizvođača ove namirnice, ondašnja je vlada objavila svoj plan potpore industriji šećerne repe.

"Nadamo se da ćemo pronaći rješenje koje bi nas spriječilo da koristimo ove insekticide u roku od tri do pet godina. Ali u međuvremenu jednostavno nemamo drugog izbora", rekao je Rialland, napominjući da će odstupanje biti odobrena do 1. jula 2023. te da je samo privremeno.

Žestoke reakcije udruženja za zaštitu okoliša i Njemačke

Međutim, ova vijest izazvala je žestoke reakcije organizacija za zaštitu okoliša, ali i susjedne Njemačke.

Allain Bougrain-Dubourg, predsjednik lige za zaštitu ptica, osudio je to što će odstupanje biti revidirano dvije godine kasnije. 

Manje ptica - više štetočina: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičije populacije?

U pismu prvom potpredsjedniku Evropske komisije te njenom komesaru za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, Franzu Timmermannsu, zastupnik Zelenih, Martin Häusling, pozvao je da zaustavi ambicije Francuske. “Neonikotinoidi su izuzetno štetni, njihova upotreba nije zabranjena bez razloga. Ne smije im se dopustiti da se izvuku sa svojim zahtjevom o ponovnom korištenju putem hitnog odobrenja", napisao je.

Häusling zahtijeva od Komisije i više strogosti: "Skandalozna praksa nekih država članica da ih koriste uprkos zabrani EU putem takozvanih hitnih odobrenja mora prestati", zaključio je.


Tagovi

Francuska Neonikotinoidi Zabrana Zaštita pčela Hitno odobrenje Odstupanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.