Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje kukuruza
  • 01.09.2021. 12:00

Spriječite pojavu mikotoksina pravilnim skladištenjem kukuruza

Temperatura i relativna vlažnost zraka u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u objektima na temperaturi pet do 10°C razvijaju veoma sporo, a na onim iznad 20°C dosta brzo.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 80
  • 17
  • 0

Mikotoksini su jedinjenja nastala uslijed razvića gljivica plijesni i mogu biti različitog hemijskog sastava. U žitaricama se plijesni javljaju kako prije tako i poslije žetve, prilikom neadekvatnog čuvanja. Do njihovog razvoja može doći kao posljedica oštećenja ratarskih kultura od strane insekata, sporog sušenja i uskladištenja u vlažnim uslovima, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Snežana Jović.

Od žita, u našim uslovima najviše su prisutni u kukuruzu i proizvodima od njega. Iz tog razloga vrlo je važno na koji način se bere i kasnije skladišti na gazdinstvima, a najvažnija pravila berbe i lagerovanja jeste da se prije branja redovno prati i sadržaj vlage u zrnu, ako postoje uslovi za brzo sušenje zrna kukuruz brati sa 23 odsto vlažnosti. Ukoliko ne postoje takvi uslovi, sačekati da ovaj parametar padne na 14 odsto.

Izbjegavati čuvanje toplog zrna u hladnim skladištima

Kombajn podesiti tako da pravi što manja oštećenja. Ukoliko je berba ručna, uklanjati klipove sa simptomima. U najvećem broju slučajeva ranije branje znači i manju koncentraciju mikotoksina.

Sušenje zrna do 14 odsto vlažnosti obaviti u roku od 24-48 sati nakon berbe. Poslije sušenja izbjegavati odlaganje toplog zrna u hladna skladišta jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga neophodno je ohladiti zrno nakon sušenja a prije čuvanja, ističe Jovićeva.

Kukuruz: Značaj pravilnog čuvanja i temperaturnog režima sušenja

Podsjetimo, da bi sušenje bilo što ekonomičnije bitna je i vlaga zrna, kao i izbor i održavanje temperaturnog režima. Poželjno je napomenuti da se granične maksimalne vrijednosti za sušenje merkantilnog i sjemenskog zrna razlikuju i da se sjemenski kukuruz suši na manjim temperaturama.

Obezbjediti prostor sa neometanim protokom zraka

Osigurajte ispravno stanje skladišta prije unošenja zrna i održavajte higijenu tokom perioda čuvanja. Sve prostorije moraju biti higijenski ispravne, a kasnije se redovno kontrolisati uslovi u njima;

  • obavezno odvojiti rod od onog prošlogodišnjeg;
  • ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije;
  • spriječiti mehaničke povrede i oštećenja od insekata;
  • skladišni prostor mora imati neometan protok zraka odnosno obezbjeđeno aktivno ili pasivno provjetravanje;
  • održavati odgovarajuću temperaturu u objektu;

Temperatura i relativna vlaga zraka u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u prostorijama na temperaturi pet do 10°C razvijaju veoma sporo, a na onim iznad 20°C dosta brzo.

Fungicidi efikasni u sprječavanju razvoja gljiva?

Redovno pratiti pojavu truleži na klipu i zrnu i odbaciti one bolesne. Trulež u zavisnosti od prouzrokovača može biti različite boje - zelene, bijele, crne ili jarko crvene. Za sada ne postoje fungicidi koji su efikasni u sprječavanju razvoja gljiva na zrnu kukuruza za ljudsku upotrebu.

Registrovano je nekoliko preparata, pod različitim nazivom, na bazi organskih kiselina poput propionske i izobuterne kiseline ili njihove mešavine s amonijum izobutiratom.

Navedena jedinjenja ne odstranjuju prethodno nastale mikotoksine na zrnu, ali mogu zaustaviti razvoj gljiva i time dalju biosintezu mikotoksina, naglašava ovaj stručnjak.


Tagovi

Mikotoksini Berba kukuruza Skladištenje žitarica Sušenje zrna Gljive


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...