Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jare kulture
  • 22.04.2023. 12:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Sjetva soje i kukuruza - na šta obratiti pažnju?

U cilju ostvarivanja što boljeg kontakta sjemena i tla, kod soje se preporučuje mjera valjanja nakon sjetve.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 127
  • 25
  • 0

Sjetva jarih kultura na području Posavine ove godine započet će u kasnijim rokovima, prvenstveno zbog niže temperature zraka i tla, te uslijed prekomjernih padavina, koje su izazvale vodoležja na obradivim površinama.

Sjetva soje

Soja se sije kada je temperatura tla 8-10°C. Preporuka je da se pri sjetvi koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa, naveli su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede PK. 

Soja je najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja, stoga je preporuka poljoprivrednim proizvođačima da poslije sjetve, a prije nicanja soje obave tretiranje zemljišnim herbicidima. Ukoliko se parcele održe čistim od korova u prvim sedmicama, kasnije pojavljivanje korova uglavnom ne utječe na smanjenje prinosa.

"Sjetva pneumatskim sijačicama u redove na međuredni razmak 45 - 50 cm ima prednosti u odnosu na onu žitnim sijačicama, zato što je dubina sjetve ujednačena. Međutim, soja se može sijati i mehaničkim, žitnim sijačicama, na uže međuredne razmake 24 - 30 cm", navode iz savjetodavne službe, dodavši kako se u cilju ostvarivanja što boljeg kontakta sjemena i tla preporučuje mjera valjanja nakon sjetve, posebno na lakim tlima.

Ne pravite greške

U proizvodnji kukuruza najvažnija je sjetva, te joj se uvijek mora posvetiti posebna pažnja, zato što se greške napravljene u sjetvi, kasnije ne mogu ispraviti. Osnovno pravilo je da se sa sjetvom kukuruza krene kada se temperatura tla na dubini od 5 cm ustali na 10-12 °C. Prilikom sjetve kukuruza obratiti pažnju na FAO grupu zrenja.

Kada sijati kukuruz i kako izabrati odgovarajući hibrid s obzirom na regiju?

"U kasnijim rokovima sjetve sijati niže grupe zrenja, a ako se radi o sjetvi kukuruza za siliranje, odabrati hibride iz više grupe zrenja, sa sniženim sadržajem lignina. Broj biljaka po hektaru kreće se od 55. 000 do 85.000 zrna, ovisno o uvjetima gajenja, kvalitete zemljišta i grupi zrenja", ističu iz Odjeljenja za poljoprivredu PK. 

Kukuruz se sije mehaničkim ili pneumatskim sijačicama na razmak između redova 70 cm. Obično se raniji hibridi siju u gušćem sklopu, jer imaju nižu i tanju stabljiku, manju lisnu površinu, slabije razvijen korijenov sistem, pa zauzimaju manji vegetacijski prostor. Kasniji hibridi imaju dužu vegetaciju i veću biljnu masu, pa se siju u manjoj gustoći sklopa.


Tagovi

Sjetva soje Sjetva kukuruza Posavina Jare kulture Proljetna sjetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.