Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS hibridi
  • 19.04.2023. 09:00

Kada sijati kukuruz i kako izabrati odgovarajući hibrid s obzirom na regiju?

Kod izbora hibrida treba imati u vidu geografsko područje, strukturu tala i njihov proizvodni potencijal, ali i vremenske prilike.

Foto: KWS
  • 1.389
  • 168
  • 0

Iako je sredina aprila period kada su poljoprivredni proizvođači na vrhuncu proljetne sjetve, trenutne vremenske prilike i stanje tla ne dopuštaju takve aktivnosti. Količine padavina tokom jeseni i zime osigurale su dobre uvjete, budući da su stanje i zalihe vlage u tlu u ovome trenutku takve da omogućavaju sigurnu sjetvu i nicanje usjeva.

Bez hibrida nema intenzivne proizvodnje, posebno kada je riječ kukuruzu. Kako je kompanija KWS, među liderima u selekciji, a i brojni bh. ratari biraju upravo njihove hibride, zatražili smo pojašnjenje je li rano za polaganje zrna u tlo i kako izabrati odgovarajući hibrid s obzirom na geografsku regiju.  

Sjetvu obavljati kada temperatura sjetvenoga sloja tla dosegne minimalno 8°C

U posljednjem desetljeću, kako navode, selekcionirali su različite grupe hibrida kako bi se genetskim osobinama prilagodili izazovima u proizvodnji kukuruza i pokušali dati svoj doprinos u optimizaciji i maksimizaciji proizvodnje.

KWS je u segmentu proizvodnje silaže kukuruza lider na Evropskom tržištu pa tako i u zemljama u našoj regiji. Na tržištu BiH velika je potražnja za hibridima MIKADO i KWS LUKAS koji ostvaruju vrhunske rezultate u proizvodnji silaže kukuruza cijele biljke.

Preporuke za sjetvu

Hibridi koji su selekcionirani kako bi lakše podnijeli sušu, stres, visoke temperature i manjak vlage u tlu, posebno u onim najkritičnijim i najbitnijim fazama rasta i razvoja kukuruza, i osigurali stabilniji prinos u takvim proizvodnim godinama, klasificirani su kao ClimaCONTROL3. 

"Klasični primjeri takvih hibrida su KWS DONJUAN i KWS ADVISIO. Imajući u vidu geografsko područje, strukturu tala i njihov proizvodni potencijal, ali i vremenske prilike kojima svjedočimo u tim područjima, preporuka je sijati ih prvenstveno u istočnijim krajevima Bosne i Hercegovine", pojasnili su za Agroklub, savjetnici iz ove kompanije. 

Ove sezone je na tržište BiH, kao ClimaCONTROL3, stavljen hibrid iz FAO grupe 370, KWS HYPOLITO, no osim visokih i stabilnih prinosa, ovaj hibrid omogućava rekordne prinose u različitim proizvodnim uvjetima u cijelom uzgojnom području pogodnom za ovu grupu dozrijevanja.

Plus4GRAIN namijenjeni uzgoju u centralnim i zapadnim područjima BiH

S druge strane, kako navode, selekcionirali su i hibride koji omogućavaju ostvariti one najviše prinose u proizvodnji kukuruza, ali za njih je potrebno je osigurati intenzivnu proizvodnju, podrazumijevajući visok nivo agrotehnike i područja visokoga proizvodnoga potencijala. 

"Takve hibride možete pronaći na tržištu pod krovnom markom Plus4GRAIN i oni su namijenjeni uzgoju u središnjim područjima BiH, a posebno u zapadnijim, kako zbog tipova i strukture tala tako i zbog geografsko klimatskih karakteristika ovih područja", preciziraju iz KWS-a, dodavši kako je posljednjih nekoliko sezona vrlo raširen hibrid takvoga tipa KWS KASHMIR te nešto noviji i moderniji tipovi KWS INTELIGENS i TOSKANO.

Za područja središnje i južne Bosne i Hercegovine te područja s višom nadmorskom visinom gdje se uobičajeno siju najranije FAO grupe na raspolaganju je hibrid KWS 2370 koji se može sijati za kombajniranje u zrnu, berbu u klipu i za spremanje silaže cijele biljke.

Na šta obratiti pažnju?

Prilikom sjetve kukuruza bitno je odrediti optimalan sklop zrna, ovisno o proizvodnom potencijalu tla i nivou primijenjene agrotehnike. Oni proizvođači koji raspolažu s površinama visokoga potencijala rodnosti trebaju koristiti preporučene sklopove biljaka, dok kod onih koji imaju nešto slabija tla, sklopove treba prilagoditi takvim područjima i redovno reducirati za 10 do 15 posto u odnosu na preporuke za optimalne uvjete uzgoja.

Pažnju obratiti i na dubinu sjetve

Osim optimalnoga broja zrna u sjetvi, pažnju treba obratiti i na dubinu sjetve. Na crnicama i težim tlima sjetvu obavljamo uobičajeno na 4-5 cm, dok kod lakših i posebno pjeskovitih tipova tala sjeme polažemo na nešto veću dubinu i to uobičajeno na 6-7 cm.

"Sjeme treba biti položeno u vlažnu tvrdu posteljicu koju nismo rastresli predsjetvenom pripremom i pokriveno finom mrvičastom strukturom tla", napominju stručnjaci iz KWS-a. 

Podsjećaju i kako sjetvu ne obavljati prije nego temperatura sjetvenoga sloja tla dosegne minimalno 8°C kako bi se osiguralo, brzo, efikasno i homogeno nicanje usjeva.     


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Hibridi kukuruza KWS ClimaCONTROL3 KWS DONJUAN KWS ADVISIO KWS INTELIGENS TOSKANO Očekujte više Expect more


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: https://www.kws.ba