• Žitarice
  • 26.06.2020. 15:00

Rusija očekuje veće prinose pšenice, a Rumunija u problemu zbog kiše

Žetva pšenice u Rusiji moglabi započeti za dvije sedmice dok će onu u Rumuniji odgoditi kiša.

Foto: JumpStory
  • 48
  • 5
  • 0

Uskoro će žetva pšenice, a najveći svjetski izvoznik podigao je ljestvicu što se tiče njenih prinosa. Naime, rusko ministarstvo poljoprivrede prošle je nedjelje povećalo predviđene prinose na 75 miliona tona što je porast za oko 2 miliona tona od prvih procijenjenih vrijednosti. 

Rusija koja se prvenstveno takmiči s Europskom unijom i Ukrajinom oko snabdjevenosti tržišta Afrike i Bliskog istoka, očekuje da će žetva početi u naredne dvije sedmice. Pod njenim pritiskom i nižim svjetskim referentnim vrijednostima, cijene izvozne pšenice pale su prošle nedjelje, prenosi world-grain.

Jake kiše sprječavaju žetvu u Rumuniji

Istovremeno, jaka kiša koja je prošle nedjelje zahvatila Rumuniju nanijela je velike štete u poljoprivredi. Na zapadnom i jugozapadnom dijelu te zemlje palo je između 80-125 mm kiše, piše UkrAgroConsult.

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i snabdjevenost pšenicom?

Ovo nepovoljno vrijeme negativno djeluje na usjeve, pogotovo ozime koji su spremni za žetvu, a kako tvrde brojni farmeri, kiša koja pada sprječava djelovanje pesticida i pospješuje stvaranje i širenje bolesti. Nažalost, ove kao i iduće sedmice ponovno se očekuju jaki pljuskovi koji će odgoditi žetvu ozimih usjeva. 

Crnomorski ječam pod prijetnjom australijskog

Iako se mislilo kako će slabljenje konkurencije Francuske i Njemačke početkom sezone, omogućiti zemljama kao što su Ukrajina, Rusija i Rumunija bolje plasiranje ječma na arapsko tržište, kao nova prijetnja javila se Australija.

Naime, nakon gubitka kineskog, ta će zemlja morati potražiti neka nova tržišta, a s obzirom na izvozni potencijal od milion tona, to joj neće biti problem, pogotovo ako i snizi cijenu, navodi UkrAgroConsult.


Tagovi

Žitarice Prinos pšenice Prinos ječma Tržište Rusija Rumunija Crnomorske zemlje


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.