Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika
  • 27.03.2023. 07:30

Rotacija usjeva smanjuje finansijske izdatke za đubriva i zaštitna sredstva

Uzastopna, višegodišnja sjetva jedne biljne vrste na istoj parceli dovodi do gomilanja problema i umanjuje prinos

Foto: Depositphotos/budabar
  • 117
  • 68
  • 0

Rotacija usjeva ili plodosmjena je agrotehnička mjera koja će vam smanjiti finansijske izdatke za đubriva i zaštitna sredstva. Smjenom usjeva na parceli ili gredici smanjuje se akumulacija prouzrokovača biljnih oboljenja i štetočina.

Gomilanje problema

Višegodišnjim uzgajanjem jednog usjeva na istoj parceli gomilamo probleme. Biljke putem korijena izlučuju materije koje se akumuliraju u zemljištu i imaju toksično djelovanje. Neke vrste, poput repe i špinata, su veoma osjetljive na njih. Takođe, neke vrste se upravo zbog njih nikako ne podnose. Primjer za to je da patlidžan koji ne podnosi tikvenjače.

Kada krompir stalno uzgajamo na istoj parceli imaćemo probleme s bolestima i štetočinama. Povećava se brojnost populacije žičnjaka i zlatica. One se u jesen zakopavaju u zemljište krompirišta. Tokom proljeća se bude i odmah počinju s ishranom. Slična situacija je s najpoznatijim i najštetnijim oboljenjem krompira, plamenjačom. Prezimljava na biljnim ostacima i zaostalim krtolama u polju ili bašti. Možemo reći da ponovnom sjetvom sami stvaramo problem jake infekcije plamenjačom. Rezultat toga je da ćemo svake godine imati sve veće štete od bolesti i štetočina, a samim tim se povećavaju troškovi zaštite i našeg rada.

Plamenjača krumpira (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Spriječiti iscrpljivanje zemljišta

Svaka kultura ima određene zahtjeve kada je u pitanju snabdjevenost zemljišta biljnim hranivima. Uzastopnim uzgajanjem na istoj parceli dovodimo do njene iscrpljenosti. Prinosi se smanjuju.

Rotacijom usjeva sprečavamo iscrpljivanje. Ako na parceli uzgajamo biljke iz porodice mahunarki one će zahvaljujući azotofiksaciji obogatiti zemljište azotom. One su odličan predusjev za većinu usjeva. Zelenišno đubrivo je još jedna mogućnost da se poboljša kvalitet zemljišta i sadržaj hranjivih materija.

Kojih je 6 koraka do plodnog zemljišta?

Pravilnim odabirom usjeva koji se uzgajaju jedan iza drugog možemo smanjiti finansijske izdatke za inpute, posebno za đubrivo.

Osnovno pravilo je da na istoj parceli ne uzgajamo određenu vrstu i njene srodnike tri do četiri godine. Izbjegavanje iscrpljivanja će pomoći uvođenje mahunarki u šemu sjetve. Time direktno smanjujemo potrebu za azotom. Rotacija usjeva može biti jednostavna ili veoma složena. Najzahtjevnija je u organskoj proizvodnji, jer uključuje sjetvu međuusjeva, zimskih pokrovnih kao i postrnih usjeva, sjetvu zelenišnog đubriva, ali i drugog bilja.

Oprezno s kukuruzom

Često se na našim parcelama u monokulturi uzgaja kukuruz ili se smjenjuju kukuruz i žitarice, što sa sobom nosi probleme od vremena obrade zemljišta, primjene đubriva, izbora njegovih hibrida, sjetve ozimog ili jarog žita.

Najizraženiji problem je primjena herbicida u kukuruzu koji mogu umanjiti ili potpuno uništiti prinose žita.


Tagovi

Rotacija usjeva Plodosmjena Sjetva Monokultura Kukurz i žitarice Uzgoj krumpira Smjena usjeva Savjeti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.