Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost tla
  • 05.02.2023. 07:30

Kojih je 6 koraka do plodnog zemljišta?

Intenzivna obrada, uzgajanje monokultura samo su neki od faktora koji vremenom dovode do pada plodnosti. Možemo li preokrenuti proces?

Foto: Depositphotos/Kesu01
  • 271
  • 15
  • 0

Intenzivna obrada i uzgajanje monokultura tokom godina dovode do pada plodnosti zemljišta. Naseljavaju ga prouzrokovači oboljenja, štetočina, a narušava se njegova struktura, slabija je apsorpcija vlage, hraniva. Djelovanjem vjetra dodatno se isušuje i dešava se erozija. Balans hranjivih materija se mijenja, dolazi do akumulacije otpadnih materija. Tokom vremena opada imunitet biljaka, podložnije su napadu prouzrokovača oboljenja.

6 koraka 

Zemljište je živa materija koja se sastoji od organske materije, minerala, vode, vazduha, ali i brojnih organizama. Kako bi poboljšali i zadržali plodnost potrebno je svake godine raditi na tome.

Prvi korak je da testiramo zemljište. Posebno je opasno kada je pH reakcija visoka ili niska. Većina biljaka uspijeva na slabo kiselom i neutralnom i zbog toga takvu pH vrijednost treba održavati. Hemijska analiza zemljišta pokazaće sadržaj kalija, kalcija, i drugih minerala, kao i organske materije.

U zavisnosti od rezultata testiranja zemljišta, kada je ono prekiselo to negativno djeluje na dostupnost hranjivih elemenata, smanjuje se imunitet biljaka, veća je opasnost od pojave oboljenja. Kako bi vratili pH u ravnotežu i vratili izgubljenu plodnost potrebno je obaviti kalcifikaciju.

Spriječite zbijanje zemljišta. Prilikom obrade obratite pažnju kakvi su uslovi na parceli, da li je zemljište prevlažno, da li je traktor pretežak, koja je dubina oranja. Zbijanje je veće kada se obrada provodi na vlažnom zemljištu, posebno ako su preteški traktori. Kada se oranje obavlja iz godine u godinu na istoj dubini dolazi do formiranja plužnog đona ili zbijenog sloja koji postaje nepropusan i remeti protok vode, vazduha, hraniva i rast korijenja. Proces možete preokrenuti ako obavite prozračivanje upotrebom raznih alata i oruđa.

Preteški traktor i vlažna zemlja (Foto: M.C.Celić)

Dodavanje organskih materija u zemljište će povećati intenzitet procesa, obogatiti sadržaj humusom, mineralima, raznim materijama koje pozitivno djeluju na biljke. Mikroorganizmi aktivno djeluju i razgrađuju unijetu masu. To možemo uraditi dodavanjem komposta, glistinca, zaoravanjem zelenišnog đubriva.

Uzgajajte biljke koje obogaćuju zemljište i akumuliraju hraniva. Mahunarke pomoću azotofiksirajućih bakterija povećavaju sadržaj azota. Gavez svojim moćnim korijenom crpi hraniva iz dubljih slojeva i iznosi ih bliže površini. To se posebno odnosi na kalij. Hajdučka trava ili stolisnik akumulira hraniva.

Zelenišno đubrivo je pristupačno i efikasno popravlja plodnost zemljišta

Malčirajte površinu zemljišta. Za to možete koristiti slamu, sijeno od trave koja nije formirala sjeme, opalo lišće, koru i piljevinu drveća i druge organske materije. Malč može pomoći u održavanju rahlosti i vlažnosti. Manja su temperaturna kolebanja. Kako se malč razgrađuje, on hrani zemljišne organizme, povećava sadržaj hraniva i korisnih materija. Dovoljno debeo sloj sprečava razvoj korova.


Tagovi

Plodnost zemljišta Malčiranje Zbijanje zemljišta Mahunarke Kalcifikacija Analiza zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.