Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje kukuruza
  • 04.08.2021. 12:00
  • Prijedorska regija

Riječ stručnjaka: Kukuruz je u dobrom stanju, a za nalijevanje zrna treba još kiše

Padavine koje smo imali polovinom prošlog mjeseca omogućile su da se oplodnja obavi kvalitetno, a za narednu fazu, odnosno, nalijevanje zrna, potrebno je još kiše.

Foto: Maja Celing Celić
  • 278
  • 143
  • 0

Aktuelno stanje usjeva kukuruza uslovljeno je tipom zemljišta, a padavine u proteklom periodu povoljno su uticale na ovu žitaricu, ocjenio je stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Žarko Tubin.

Prema njegovim riječima, na onim područjima gdje je pretežno pjeskoviti tip zemljišta, evidentno je da je kukuruz zbog nedostatka vlage u ranijem periodu, zaostao u rastu i razvoju i tu je skoro pa sigurno da će prinosi biti u značajnoj mjeri smanjeni, prenosi Srna. 

Na terenima gdje je povoljna zemljišna struktura, ova žitarica se trenutno nalazi u fazi između oplodnje i nalijevanja zrna.

"Padavine koje smo imali polovinom prošlog mjeseca omogućile su da se oplodnja obavi kvalitetno. Za narednu fazu, odnosno, za nalijevanje zrna, potrebno je još kiše. U slučaju njenog izostanka, poželjno bi bilo obaviti navodnjavanje usjeva", smatra Tubin.

Takođe dodaje da je žetva strnih žitarica u toj regiji završena i da su, uprkos izazovnoj proizvodnoj sezoni, prinosi na nivou prosječnih dok je istovremeno i kvalitet zrna odgovarajući. 

Parcele nakon žetve plitko zaorati

Kako savjetuje ovaj stručnjak, parcele na kojima su bile zasijane strnine, poželjno bi bilo da se poslije žetve plitko zaoru, u cilju suzbijanja korova ili može da se odradi tretman translokacijskim neselektivnim herbicidima. 

Na području Prijedorske regije kukruz je zastupljen na oko 18 hiljada hektara, a strna žita u prosjeku na pet hiljada hektara.

Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio ozbiljan toplinski stres?

Kako smo nedavno pisali, učestale i obilne padavine tokom maja i juna s ispodprosječnim temperaturama, a onda ekstremna suša krajem šestog i u sedmom mjesecu sa nizom toplotnih talasa, dovela je i do visokih temperatura u zemlji, u sloju korijena gdje biljka, kada u tlu i ima hranjive materije, do njih ne može doći na pravi način niti ih primiti u dovoljnim količinama. 

"Kada dođe vrijeme ubiranja usjeva, treba dobro paziti jer će rokovi skidanja biti znatno kraći nego da je umjerena, normalna klimatska prilika. To znači da će kukuruz imati značajnije veću količinu osušenog materijala koji će dati veću količinu suhe tvari", rekao je svojevremeno za Agroklub prof.dr.sc. Matija Domaćinović.

Takođe, Domaćinović napominje da u ovakvim godinama, a kakvih će vjerovatno biti i u budućnosti, do velikog izražaja dolazi i pitanje sjetvenog sklopa. Je li ga neko preforsirao, je li sjetveni sklop bio prevelik da bi imao više prinose, je li zakorovljenost tla bila velika što ozbiljno mijenja situaciju gubitka zemljišne vlage, koju će uzeti prije korov nego biljka koja zbog toga znatno lošije napreduje i izložena je kasnije i drugim problemima. 


Tagovi

Usjev kukurza Žarko Tubin Faza oplodnje Nalijevanje zrna Žetva strnina Zaoravanje parcela Suzbijanje korova Zakorovljenost tla


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97