Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kukuruz
  • 18.09.2021. 16:30

Ratari razmišljaju odustati od proizvodnje kukuruza jer se ne isplati?!

Uslijed manjih količina kukuruza na tržištu i više otkupne cijene, za očekivati je i dalji rast cijena stočne hrane, čiji skok nije stao od marta !

Foto: Depositphotos/smereka
  • 121
  • 15
  • 0

Vremenske prilike tokom ljetnog perioda, tačnije visoke temperature i nedostatak vlage, u najvećoj mjeri uticale su na dosta niže prinose kukuruza u našoj zemlji. 

Kada je riječ o cijeni, ona je za pomenutu žitaricu i 50 odsto veća, ali je zato i stočna hrana skuplja. Kako navodi BHRT, takva situacija uticala je da poljoprivredni proizvođači sve češće razmišljaju o odustajanju od proizvodnje, a ta odluka dovela bi do toga da Bosna i Hercegovina za neko (kraće) vrijeme ostane bez hrane. 

Iako mu je vrijednost na tržištu ove sezone dvostruko veća, prinosi su zato značajno redukovani pa pojedini proizvođači nemaju kukuruza ni za sopstvene potrebe. 

Iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljine potvrđuju da će rod u 2021. biti umanjen, mjestimično i do čak 90 procenata zato što su tokom čitavog perioda vegetacije preovladavali nepovoljni uslovi. 

"Uslijed manjih količina kukuruza na tržištu i više otkupne cijene, za očekivati je i dalji rast cijena stočne hrane, čiji skok nije stao od marta", ocjenjuju iz ove ustanove. 

U idućoj sjetvi biće manje kukuruza ?!

Uzgajivači kažu da zbog ovakvog stanja, jednim dijelom kupuju hranu, a djelom koriste ono što imaju na gazdinstvu, kako bi nekako pokrili troškove proizvodnje. "Nema ni očekivanog roda. Vrlo je loše, prosjek će mi biti od 500 do 600 kilograma po dulumu", napominje proizvođač, Petar Dojčinović.

U preduzeću "Novi Žitopromet", iz Bijeljine kažu da je u 2021. cijena mnogo veća u poređenju sa prošlogodišnjom, koja se kretala od 0,27 do 0,33 KM i da je izvjesno da će skuplji kukuruz uticati na koncentrate i druge finalne proizvode fabrika stočne hrane

Danas počeo otkup kukuruza, cijena kao u okruženju?

Farmeri se boje da ćemo ovim tempom u naredne dvije godine ostati bez hrane, a ovog problema nisu pošteđeni ni veliki proizvođači. 

Ratari su na gubitku zbog suše dok stočare najviše pogađaju cijene žitarica. Iz tih razloga poljoprivredna proizvodnja je praktično neprofitrabilna, objašnjava Goran Mitrović, vlasnik fabrike stočne hrane. Mišljenja je da uslijed toga broj grla junadi, svinja, pilića, krava, zatim proizvodnja mlijeka...sve je u rapidnom padu

Naglašava da za sada, cijene mlijeka i mesa ne prate aktuelna poskupljenja, ali i da je za očekivati da se tako nešto ubrzo dogodi. Prema nekim predviđanjima, uslijed loše situacije ove sezone, u narednoj sjetvi biće zasijano manje površina pod kukuruzom. 

Riješenje u navodnjavanju ?

Prognoza Odjeljenja za poljoprivredu u Bijeljini je da ćemo imati povećanje površina pod pšenicom, kao i pod ječmom na račun kukuruza.

Nadležni najavljuju intenzivniji rad na projektu navodnjavanja, kako bi što više površina u Semberiji bilo pokriveno sistemom za navodnjavanje jer je, imajući u vidu promjenu klime i ekstremne temperature, to jedini način da se prinosi i proizvodnja sačuvaju.

Kukuruz kod nas skuplji jer Kina podiže proizvodnju svinja?

Kako smo ranije pisali, na početku nove godine, cijene pojedinih žitarica su se mijenjale. Tako je kukuruz u Republici Srpskoj u prvim danima januara koštao i do 0,46 KM po kilogramu, što je za osam feninga skuplje u odnosu na to kolika mu je vrijednost bila krajem decembra (0,38 KM/kg). Istovremeno, proizvođači žitarica su tvrdili da odavno nije bila bolja. 


Tagovi

Prinos kukuruza Proizvodnja kukuruza Visoke temperature Nedostatak vlage Veće cijene Stočna hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.