Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena kukuruza
  • 03.02.2021. 12:30

Kukuruz kod nas skuplji jer Kina podiže proizvodnju svinja?

Bez obzira što je kukuruz dostigao svoj maksimum na tržištu, ratari ga u ovom trenutku nemaju da bi mogli prodati 100 kilograma za 46 KM. 

Foto: Bigstockphoto/rasica
  • 1.141
  • 229
  • 0

Na početku nove godine, cijene pojedinih žitarica su se mijenjale. Tako je kukuruz u Republici Srpskoj u prvim danima januara koštao i do 0,46 KM po kilogramu, što je za osam feninga skuplje u odnosu na to kolika mu je vrijednost bila krajem decembra (0,38 KM/kg). Istovremeno, ratari kažu da odavno nije bila bolja. 

Kako pišu Nezavisne, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da na razlog pomenutog poskupljenja najviše utiče to što je Kina otkupila velike količine ove ratarske biljke.

"Kina intenzvira uzgoj svinja na svom tržištu za 10 do 15 odsto, a da bi to postigla, prvo je krenula sa snabdjevanjem dovoljnih količina stočne hrane, prije svega žitarica", objašnjava predsjednik Udruženja, Stojan Marinković i ističe da su se usljed navedenog razloga, prošle jeseni opskrbili različitim vrstama žita i drugim komponentama za stočnu hranu sa crnomorskog tržišta. 

Stočari najgore prošli ?

Prema njegovim riječima, najveći dio uroda jesenje žetve realizovao se u Kinu i to ne samo iz naše zemlje, nego i iz regiona, a što je uticalo na izvjesni poremaćaj na tržištu jer su sve žitarice bilježile neuobičajeni rast cijene koštanja. 

Stojan Marinković: Agrarni budžet bi morao biti najmanje 250 miliona KM

Kako smo ranije pisali, Marinković ocjenjuje da su stočari u vrlo neizvjesnom položaju. Kada se to primjeni na sadašnju situaciju, odnosno na aktuelne cijene žita na jednoj strani i izuzetno niske cijene mesa s druge, samo se pojačava ionako loše stanje domaćeg stočarstva. 

Prihvaćena je ideja proizvođača o neophodnosti interventnog otkupa junadi i svinja zbog postojanja viškova. "Nažalost, od ove mjere najmanje koristi su imali sami farmeri, a već po običaju "kajmak su pokupili" otkupljivači. I nakon toga i dalje je problem viškova ostao, a plasman junadi i svinja je na nikad nižoj skali. Uz to, otkupne cijene su ispod praga koštanja jedinice mase žive stoke na samoj farmi", objašnjava predsjednik Saveza.

Trenutna cijena odgovara samo ratarima

Bez obzira što je kukuruz dostigao svoj maksimum na tržištu, ratari ga u ovom trenutku nemaju da bi mogli prodati 100 kilograma za 46 KM. 

"Prošle jeseni smo ga prodavali za oko 0,30KM zato što je malo proizvođača koji imaju uslove da skladište i čuvaju kukuruz pa na taj način da čekaju bolju cijenu, kao što je to sada slučaj", priča Boško Radić, ratar iz Bijeljine, ističući kako će aktuelna visoka cijena uticati i na to da se stočari slabije odlučuju na uzgoj krupne stoke.

Zbog svega navedenog, aktuelna visoka cijena ovog žita odgovara iskljičivo proizvođačima koji se bave jedino uzgojem kukuruza. 


Tagovi

Cijena kukuruza Stojan Marinković Skladištenje kukuruza Čuvanje kukuruza Stočna hrana Stočari Ratari Uzgoj kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁