• Otkup pšenice
  • 05.07.2019. 09:00

Ratari pšenicu lageruju u silose i čekaju bolju cijenu

Mislim da ćemo za tri-četiri godine doći u fazu da uopšte nećemo proizvoditi i da ovi mlinovi koji su napravljeni neće imati šta raditi, neće imati sirovina, rekao je poljoprivrednik Boško Radić.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 175
  • 24
  • 0

Preporučena otkupna cijena pšenice roda 2019. godine u Republici Srpskoj je cijena pšenice u Srbiji uvećana za troškove prevoza. Svaka cijena ispod navedenog nivoa išla bi na štetu domaćim proizvođačima. Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj nisu ni blizu zadovoljni ovom otkupnom cijenom, koja se, kako kažu, kreće od 29 do 31 feninga po kilogramu, pa se veliki broj uzgajivača odlučuje za njeno skladištenje čekajući bolje dane.

Boško Radić, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine ističe kako je: "Ove godine cijena različita i kreće se od 29 do 31 feninga, ali veliki broj ljudi koji ima bilo kakav skladišni prostor pšenicu lageruje i ostavlja je nadajući se boljoj cijeni. Konkretno sam radio analizu, vidio sam da je pšenica dobrog kvaliteta i odlučio sam da je lagerujem. Mislim da ćemo za tri-četiri godine doći u fazu da uopšte nećemo proizvoditi i da ovi mlinovi koji su napravljeni neće imati šta raditi, neće imati sirovina", rekao je Radić za "Nezavisne".

Ove godine išlo se i u treći tretman protiv bolesti

Što se tiče prinosa, naveo je da su oni manji u odnosu na prošlu godinu, ali da je kvalitet generalno dosta bolji.

Preporučena otkupna cijena pšenice ovisi o cijeni u Srbiji, a ona najskuplja u regionu

"S obzirom na to da je pšenica berzanska roba, ravnali smo se prema nama najbližim produktnim berzama, a to su Novi Sad i Budimpešta, tako da bi cijena u RS trebalo da bude jednaka cijeni na tim berzama uvećanoj za troškove transporta", pojasnio je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i dodao da je to oko 35 feninga po kilogramu.

"To je neka cijena s obzirom na to da smo imali izuzetno visoke troškove proizvodnje zbog nerijetko i trećeg tretmana protiv biljnih bolesti zbog kiša i prekomjerne vlage, tako da očekujemo da bi to moglo na neki način uz subvencije Ministarstva da zadovolji poljoprivredne proizvođače i da koliko-toliko ovu kulturu učini rentabilnom ove godine", rekao je Marinković.

Postrna sjetva kao dodatni prihod

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su istakli da su, osim preporučene cijene, na pomenutom sastanku prezentovani rezultati kontrole proizvodnje pšenice kod korisnika podsticajnih mjera, te najavili izmjene koncepta podrške proizvodnji pšenice u narednom periodu.

"U RS je više od 45.000 hektara pod pšenicom. Prosječan prinos pšenice kreće se između četiri i šest tona po hektaru u zavisnosti od klimatskih faktora, nadmorske visine i kvaliteta zemljišta, a  na formiranje cijena pšenice najviše utiču odnos ponude i tražnje na tržištu, kvalitet sirovine, cijena koštanja proizvodnje, cijene pšenice na berzama zemalja u okruženju", zaključili su u Ministarstvu.


Izvori

Nezavisne novine


Tagovi

Otkup pšenice Cijena pšenice Boško Radić Stojan Marinković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi