Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podešavanje mehanizacije
  • 01.02.2022. 07:30

Rasipanje đubriva mora biti ravnomjerno i ujednačeno - kako to postići?

Prije nego što krenete u polje, provjerite da li je rasipač dobro podešen što zavisi od proizvođača i modela. U tome vam mogu pomoći i različite aplikacije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 74
  • 4
  • 0

Visoke cijene đubriva natjerat će mnoge poljoprivrednike, posebno ratare da smanje količinu koju će primijeniti. Pred nama je vrijeme prihrane ozimih usjeva i traže se načini uštede. Pravilnim izborom i postavljanjem rasipača mineralnih đubriva koji osiguravaju ravnomjernu distribuciju po cijelom polju možemo značajno smanjiti količinu i sniziti troškove.

Njihovo neravnomjerno rasipanje, posebno azotnih, može negativno da se odrazi na rast, razvoj, urod i kvalitet usjeva. U takvim se slučajevima javljaju područja koja su previše ili nedovoljno pođubrena što može doprinijeti smanjenju prinosa. Osim toga, sve ovo može doprinijeti zagađivanju prirodne sredine.

Ravnomjerno i ujednačeno 

Savremeni rasipači moraju da ispune mnogobrojne zahtjeve i osiguraju ravnomjerno rasprostiranje đubriva po parceli. Kod prohoda preko usjeva ono mora biti jednako raspoređeno s obje strane traktorske linije. Dozvoljeno je maksimalno odstupanje od 10 posto.

Bez obzira na vrstu đubriva (granulirana, kristalna ili praškasta) on mora da radi ujednačeno. Ne smije doći do zagušenja, nejednakog ispuštanja ili ispuštanja u "skokovima". Stroj mora biti podešen da podjednako dobro radi na velikim i malim parcelama. Mora biti lak za montiranje, odnosno povezivanje s traktorom, lak za rad te da osigurava brzo punjenje i čišćenje.

Pravilnom prihranom ozimina do visokih prinosa

Najčešće se koriste nošeni centrifugalni rasipači koji mogu biti sa različitim radnim tijelima: klatećom cijevi, jednim ili dva diska.

Testiranje uz pomoć posuda

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u laboratorijskim uslovima ispituju ujednačenost kako bi na tržište pustili uređaje koji predstavljaju poboljšane verzije i donose novitete.

Ove će se godine izuzetno paziti na rasipanu količinu 

Dio proizvođača s isporučenim rasipačima dostavlja dodatnu opremu u vidu posebno podijeljenih posuda, a što će vam pomoći da uradite test rada na svom imanju. On se radi tako što posude postavljate na podjednakim udaljenostima od stalnih tragova i prođete s rasipačem u kojeg ste dodali đubrivo. Po završetku prohoda sadržaj iz posuda izvagati odvojeno. Dobiveni podaci će vam dati količinu i sliku distribucije na obje strane. Kada su podaci iz mjernih posuda približni, to nam govori da je sve dobro podešeno. Kod veće razlike potrebno ga je ponovo podesiti i uraditi test.

Podešavanje rasipača

Prije nego što krenete u polje, provjerite da li je rasipač dobro podešen što zavisi od proizvođača i modela. Obično se radi o dva sistema: mijenja se položaj ispusnog otvora ili se podešava ugao mehanizma.

Rasipači mineralnih hraniva: Ušteda izborom pravog

Prilikom podešavanja obratite pažnju da uređaj morate nivelirati u položaj za prihranjivanje ili za klasičan rad.

Savremena poljoprivredna mehanizacija je sve više digitalizovana. Danas postoje i besplatne aplikacije na mobilnim telefonima koje olakšavaju namještanje različitih modela i njihovo prilagođavanje vrsti đubriva. Za povezivanje se koriste Wi-Fi ili Bluetooth.

Neke od njih su mySpreader od Amazona koji daje preporuke zavisno od modela rasipača, radne širine, vrste đubirva i količine primjene. Tu je i njemački KUHN SpreadSet koji na osnovu fotografije rasutog na testnim posudama izračunava jednolikost posipanja.


Tagovi

Đubrenje Mineralno đubrivo Rasipač Podešavanje Upute


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer