Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovas
  • 27.03.2021. 09:30

Rana sjetva ovsa preduslov za uspješnu borbu protiv korova

Kasnije biljke i ozime i proljećne zobi brzo rastu i formiraju veliku lisnu masu, guše i potiskuju preostale korove i zasjenjivanjem sprječavaju nicanje novih.

Foto: WikimediaCommons/Sendelbach (talk)
  • 143
  • 109
  • 0

Ratarske kulture kao što su spelta, raž, sočivo, mak, lan, ricinus, ovas, heljda i druge lternativa su žitaricama, za koju postoji itekakva ekonomska opravdanost. Na primjer, kvalitet zrna ovsa i skromni zahtjevi u gajenju daju mu posebnu važnost. U odnosu na drugo žito, njegovo zrno sadrži i do tri puta više masti, a bjelančevine se znatno lakše vare, osim toga sadrži i vitamine i amino-kiseline.

Gaji se upravo radi zrna, a u organskoj proizvodnji i za poboljšanje zemljišta i kontrolu korova. Obavezna mjera njege u ovakvom uzgoju ozimog ovsa је drljanje usjeva češljastom drljačom čime se uništavaju zimske korovske vrste. Ova metoda se može primjeniti u prvoj nedjelji poljskih radova nakon zime, sve do početka formiranja stabla, navodi stručnjak za ratarstvo, Ljiljana Vuksanović.

Prije nicanja koristiti češljaste drljače za uklanjanje korova

Kod proljećnog ovsa rana sjetva je neophodan preduslov za uspješnu borbu protiv korova. Poslije sijanja, a prije nicanja biljaka pomenute žitarice, upotrebom češljastih drljača uklanjaju se korovi. Podsijavanje sitnosjemenim leptirnjačama u fazi pojave tri lista takođe omogućava kontrolu korova, kada se drljanjem uništava njihova druga generacija.

Kako uzgajati zob na ekološki način?

Kasnije biljke i ozime i proljećne zobi brzo rastu i formiraju veliku lisnu masu, guše i potiskuju preostale korove i zasjenjivanjem sprječavaju nicanje novih. Pojedinačne korovske vrste koje se pojavljuju, najčešće poljska gorušica, ne utiču na prinos žita, ali se moraju okopati zbog smanjenja potencijala zakorovljenosti njive.

Dugoročno planiranje pravilnih plodoreda, upotreba zdravog sjemena i korištenje tolerantnih sorti dovoljni su da se u velikoj mjeri kontrolišu bolesti i štetočine. Preporučuje se plodosmjena ovsa na svakih pet godina. Da bi se suzbila pojava nematoda, treba izbjegavati monokulturu ili sjetvu nakon združenog usjeva sa učešćem ove ratarske biljke, naglašava Vuksanovićeva.


Tagovi

Uzgoj ovsa Organski ovas Proljećni ovas Borba protiv korova Drljača


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]