Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva žita
  • 16.07.2020. 16:30

Pšenica dala i do 7 t/ha, a i ječam je donio dobar i kvalitetan prinos

Prinos ječma je odličan, ratari su zadovoljni i on se kreće oko šest tona po hektaru. Prinos pšenice kreće se u prosjeku oko šest do sedam tona po hektaru, što nije bilo u zadnjih 10 godina

Foto: JumpStory
  • 81
  • 7
  • 0

Trenutno se žetva ječma i pšenice privodi kraju, a započinje vršidba tritikala i uljane repice. Kompletna žetva završit će, prema procjenama, u narednih nekoliko dana. Vremenski uvjeti ove godine omogućili su da se žetva strnih žita na području Posavskog kantona obavi na vrijeme i u kontinuitetu, što je rezultiralo dobrim urodima i kvaliteti.

Prinos ječma je odličan, ratari su zadovoljni i on se kreće oko šest tona po hektaru. Prinos pšenice kreće se u prosjeku oko šest do sedam tona po hektaru, što nije bilo u zadnjih 10 godina. Vlaga ječma i pšenice uznosila je od devet do 13 posto, a hektolitarska masa pšenice u prosjeku iznosi 80 do 81 kg, a dostizala je i do 85 kg, što je dokaz nalivenosti, punoće, jedrine i zdravlja zrna, piše Business magazine.

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice sa nevjerojatnih 17,398 t/ha

Cijena pšenice od 0,27 do 0,32 KM

Ratari ističu da je ova godina što se tiče samog uroda i kvalitete jedna od najboljih u zadnje vrijeme. Sve zanima i cijena pšenice, koja se trenutno kreće od 0,27 do 0,32 KM, izvijestio je šef odsjeka Poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Muhidin Emić.

Povećanje zasijanih površina pod žitaricama, poljoprivrednici očekuju dobre prinose

Ove godine u odnosu na prethodnu godinu površine pod strnim žitima su nešto manje i iznose cca 5.000 ha, pšenica je zastupljena na cca 4.000 ha, dok je uljana repica zastupljena na površini od cca 250 ha.


Tagovi

Cijena pšenice Žetva pšenice Žetva ječma Prinos Posavski kanton


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.