Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 06.07.2020. 16:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Povećanje zasijanih površina i pod žitom, poljoprivrednici očekuju dobre prinose

Jedna od regija u kojoj je došlo do povećanja zasijanih površina je i prijedorski region, gdje je u ovoj godini došlo do povećanja proizvodnje povrtarskih vrsta i do 15 odsto. 

Foto: Depositphotos/slavkosereda (ilustracija)
  • 95
  • 15
  • 0

Širom Bosne i Hercegovine ljudi su ozbiljno shvatili apel nadležnih institucija da se više pažnje treba posvetiti proizvodnji vlasite hrane. Usljed toga došlo je i do povećanja zasađenih površina usjeva proljetne sjetve, širom zemlje. 

Jedna od regija u kojoj je došlo do povećanja zasijanih površina je i prijedorski region, gdje je u ovoj godini došlo do povećanja proizvodnje povrtarskih vrsta i do 15 odsto. 

Najviše se sijalo povrće koje svako može uzgojiti

Poljoprivredni proizvođač iz Prijedora, Nedeljko Petrović, planira na površini od deset dunuma zemljišta posijati preko 20.000 sadnica kupusa. Ima kome i plasirati proizvedenu robu jer kako kaže, sve što proizvede to i proda. Da kod poljoprivrednika vlada povećana zainteresovanost za uzgojem povrća, pokazuje i povećana tražnja za rasadom povrtarskih vrsta, koja je ove sezone bila znatno povećana, kako navodi RTRS

Uskoro kreće žetva pšenice - otkupna cijena ponovo neizvjesna?

"Ja sam imao čak 300 novih kupaca, koji žive u gradu i do sada se nikada nisu bavili uzgojem povrća", navodi Petrović. 

Povećanje proizvodnih površina odnosi se prije svega na intenzivnije zasade krompira, graha, luka i graška. Odnosno, radi se o vrstama koje svako može uzgajati u svojim baštama

Povećane i površine pod žitaricama

Iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri ministarstvu poljoprivrede, smatraju da je broj zasijanih površina generalno povećan, bilo da se radi o zasadima povrća ili su u pitanju usjevi žitarica, na području cijele RS došlo je do povećanja. 

Žetva ječma obavljena samo na polovini zasijanih površina

Prema riječima ministra poljoprivrede RS, Borisa Pašalića, kada je riječ o jarim straninama, poput kukuruza ili soje ili kada je u pitanju povrće, definitivno je zasađeno i iznad svih očekivanja. 

Poljoprivrednici očekuju da uskoro krenu i berbe povrća dok je istovremeno u toku žetva ječma. Ratari su zadovoljni ostvarenim prinosima. U zavisnosti od  aktuelnih vremenskih prilika, nadaju se da će u predstojećem periodu započeti i žetva pšenice. 

"Žetva ječma je na svom vrhuncu dok je prinos ovog žita u prosječnim okvirima. Na pojedinim parcelama je čak i iznad prosjeka, a kvalitet zrna je sasvim dobar", navodi Danijel Egić rukovodilac Resora za pružanje usluga u poljoprivredi, u Prijedoru. 


Tagovi

Proizvodnja povrća Proizvodnja hrane Povrtarske vrste Nedeljko Petrović Uzgoj povrća Usjevi žitarica Berba povrća Jare strnine Žetva ječma Danijel Egić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.