Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice u kolovozu
  • 22.08.2023. 15:00

Proizvodnja žitarica: Šta pokazuju avgustovske prognoze?

Prognoze za proizvodnju žitarica smanjile su već osrednja očekivanja, kako u zemljama Evropske unije, tako i globalno

Foto: Depositphotos/framarzo
  • 70
  • 23
  • 0

Česte padavine unazad mjesec dana otežale su žetvu žitarica na sjeveru Evrope, a toplinski valovi harali su ljetnim usjevima na jugu. Utjecaj ovakvog vremena smanjio je već osrednja očekivanja ovogodišnjih prinosa, stoji u avgustovskom izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Evropi. 

Kašnjenja u žetvi

Tek je prognoza prinosa suncokreta revidirana naviše, 3 posto u odnosu na juli, uglavnom zbog uvjeta koji su bili bolji od očekivanih u Španiji i Francuskoj, a neutralizirali su lošije stanje u Bugarskoj. 

Izvor: Evropska komisija

Obilna kiša je u mnogim dijelovima sjeverozapadne, centralne i sjeverne Evrope pogodovala ljetnim usjevima, ali je uzrokovala kašnjenja u žetvi. Najviše su pogođeni sjeverozapadna Francuska, zemlje Beneluksa i veliki dijelovi Njemačke. 

Pšenica u Francuskoj završit će kao stočna hrana, a u Njemačkoj bioplin - kako stoji globalno?

Negativni utjecaji uglavnom će se odnositi na kvalitetu zrna.

Toplotni valovi i sušniji uvjeti od uobičajenih posebno su se odrazili na usjeve u Bugarskoj, južnoj i istočnoj Rumuniji, Češkoj i centralnoj Poljskoj. Pogođeni su i oni na Pirenejskom poluotok, ali manje nego se ranije očekivalo, jer vrućina nije dosegnula ekstremne nivoe kao prošle godine.

Velike štete u Sloveniji 

Obilne kiše te mjestimična, ali brojna grmljavinska nevremena i grad nanijeli su velike štete usjevima u sjevernoj Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. 

U Sloveniji su početkom avgusta izazvale poplave i velike štete na poljoprivrednim površinama. Još su u julu zabilježene na 10.000 hektara, a loše se vrijeme nastavilo i u osmom mjesecu. Poplava, kontaminacija, uništen okoliš imat će velik negativan utjecaj na obradivo zemljište, pašnjake, proizvodnju stočne hrane, koritkulturu i općenito infrastrukturu. 

Puno je pogođenih područja

Kako žitarice stoje globalno? 

I Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) objavilo je avgustovsku prognozu za proizvodnju žitarica u sezoni 2023./24. Ona je također nešto niža u odnosu na julsku i sada iznosi 2.294 milijardi tona. Najviše su smanjene procjene za Kanadu, EU i Kinu, što je ipak kompenzirano povećanjem za Ukrajinu gdje su se izgledi za prinose poboljšali. Ipak, proizvodnja bi mogla biti za 1 % veća u odnosu na prošlu sezonu (2.263 mlrd.t) i kao takva druga najveća zabilježena. 

Uprkos manjim površinama, ukrajinska žetva premašit će prošlogodišnju?

Globalna upotreba je veća za jednu milijardu tona, uz skromna povećanja za stočnu hranu i korištenje u industriji. Porasle su i prognoze za zalihe, za 3 miliona tona, na 584 mil. t što je još uvijek, naglašavaju u saopćenju, najniži nivo u posljednjih devet sezona. 

Smatraju da će svjetska trgovina biti veća za 3 miliona tona, zahvaljujući boljoj prognozi za kukuruz. 


Tagovi

Proizvodnja žitarica Kolovoz JRC Mars IGC Međunarodno vijeće za žitarice Sezona 2023/24 Kvaliteta žitarica Žetva 2023


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.