Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od nevremena
  • 07.08.2023. 18:00

Oluja poharala regiju: Najveći udar pretrpjele slovenske farme

Najveće štete su nastale u Sloveniji, ali nevrijeme nije zaobišlo ni ostale zemlje u našem okruženju.

Foto: MPS
  • 110
  • 12
  • 0

Posljedice razorne poplave se sabiraju širom regije. Plavljenje površina, uništavanje jednogodišnjih i višegodišnjih usjeva, oštećeni objekti, poljoprivredna mehanizacija i oprema, stradale životinje samo su neke od posljedica. Stradali su prerađivački kapaciteti, transportna sredstva i putevi.

Veliku štetu su pretrpjeli slovenački poljoprivrednici

U Sloveniji je poplavljen znatan dio poljoprivrednih površina pokazuju prvi izvještaji koje je objavila Javna poljoprivredna savjetodavna služba (JSKS), koja djeluje u okviru Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije (KGZS). Obim šteta je još uvijek teško u potpunosti procijeniti, jer su pojedini dijelovi Koruške, Savinjske doline, Gorenjske bili odsječene od svijeta i nepristupačni, a veze slabe.

Najveći udar su pretrpjele farme muznih krava. Hiljade litara mlijeka se nisu mogle predati, a na nekim su bile ugrožene životinje, štale, roboti za mužu. Voda je nosila bale sijena i stočnu hranu, pokidala puteve i pokrenula klizišta.

"Životinje treba pravilno zbrinuti tako da ih smjestite u suhi prostor, daleko od poplavljenih područja. Potrebno je osigurati adekvatnu hranu i vodu. U slučaju promjene zdravlja životinja uzgajivači trebaju obavijestiti veterinara, u slučaju smrti, pozvati Veterinarsko-higijensku službu", objavljeno je na stranici slovenskog ministarstva poljoprivrede. 

Poplave u Sloveniji

U centralnom dijelu zemlje je poplavljeno najmanje 1.950 ha poljoprivrednog zemljišta. Vlada Republike Slovenije donijela je Uredbu o privremenim mjerama u upravnim stvarima radi sprječavanja posljedica poplava koje su zadesile ovu državu, a koja je stupila na snagu 6. avgusta 2023. godine.

Najveća šteta je na oranicama i voćnjacima, a ukupna bi mogla biti veća od 500 miliona eura. Do sada je zabilježeno šest ljudskih žrtava.

Rekordan vodostaj Drave u Hrvatskoj, nevrijeme u Srbiji

Slična situacija je u dijelovima Hrvatske gdje je olujno nevrijeme, na pojedinim lokalitetima s tučom, nanijelo velike štete poljoprivrednim proizvođačima. Rijeke Mura, Drava i Sava dostigle su rekordnu visinu vodostaja.

Mura zabilježila povijesni rekordni vodostaj, Hrvatska zbraja štete od vodnog vala

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara srušio je rekord iz 2014. kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara.

U Srbiji je tokom vikenda snažno nevrijeme praćeno gradom pogodilo šire područje, a pričinjena je šteta na poljoprivrednim kulturama.

U Austriji prošla opasnost od poplava, dok u Mađarskoj još strahuju

U Gornjoj Austriji glavno nevrijeme je prošlo, ali i dalje pada kiša, izvještava ORF. U Salzkammergutu je tokom vikenda ponegdje palo 120 do 150 litara kiše po kvadratnom metru. Vodostaji su u opadanju. Poplavni talasi su već prošli kroz velike rijeke Inn i Dunav, dok je situacija i dalje napeta u južnom Berglandu, u Mühlviertelu i Innviertelu ali se ne očekuju poplave. Prognoze pokazuju da je dalji rizik od poplava izbjegnut.

U Mađarskoj još strahuju od visokih vodostaja. Stručnjaci za vodu rade 24 sata na rijekama Mura i Raba, a više padavina nego što se očekivalo palo je i na vodovodnom sistemu Sajó, napisala je u nedjelju Nacionalna uprava za vode (OVF) na svojoj Facebook stranici. Očekuje se zadržavanje vode na oranicama.


Tagovi

Poplave Nevrijeme Olujno nevrijeme Štete od poplava Poplavljena područja Oluja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.