Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica 2023
  • 16.08.2023. 18:00

Pšenica u Francuskoj završit će kao stočna hrana, a u Njemačkoj bioplin - kako stoji globalno?

Zbog dugotrajnih padavina u Francuskoj žetva nije ni gotova, a u Njemačkoj zrno klija na klasu. USDA izvješće je utjecalo na cijene

Foto: Depositphotos/Andrew_shots
  • 99
  • 6
  • 0

Vremenske prilike odgodile su završetak žetve diljem Evrope. Zbog čestih oborina ona u Francuskoj još uvijek nije u potpunosti obavljena. 

Klija u klasu

Zato je kvalitet pšenice neupitan, odnosno loš, piše Web-agri. Analitičari tvrde da će većina uroda završiti kao stočna hrana. Visok je i rizik od mikotoksina. Nezavisni konsultant za hranidbu životinja, Jean-Louis Hérina, kaže da nije sve izgubljeno. "Morate biti pragmatični i pokušati izvući maksimum iz toga." Bbit će potrebno sušenje zrna za skladištenje, na ispod 15 posto sadržaja vlage što naravno, poskupljuje proizvodnju. 

Žetva 2023: Niska otkupna cijena je posljednji udarac - tko preživi, pričat će

U Njemačkoj je stanje tako loše da je je zrno pšenice, raži, tritikalea, uljane repice počelo klijati u klasu, odnosno mahunama, ili pak pljesniviti. To tema broj jedan među poljoprivrednicima jer njihova pšenica neće završiti ni kao stočna hrana nego će se koristiti za bioplin. 

Globalni pad proizvodnje

Prema posljednjem izvještaju Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), veća žetva se čeka u Ukrajini, ali su prognozu za globalnu proizvodnju pšenice smanjili za gotovo 3 milijona tona, na 793 mil. t. 

Razlog tome je manji urod u Evropskoj uniji, najviše u Španiji, Litvi i Rumuniji za ukupno 3 mil. t, na 135 mil. t. Kanada će zabilježiti pad od 2 mil. t zbog suše, procjenjuje se u izvještaju. 

Prema USDA, s urodom od 21 milijona tona, Ukrajina bi trebala proizvesti 3,5 mil. t više nego što se ranije očekivalo, a što je blizu prošlogodišnjoj žetvi. Zbog isteka Crnomorskog sporazuma, količina njihovog izvoza ostala je nepromijenjena na 10,50 mil. t.

Unatoč manjim površinama, ukrajinska žetva premašit će prošlogodišnju?

Prognoze za rusku proizvodnju su iste kao prethodnog mjeseca, 85 mil. t, a izvoz i dalje vrlo visoke razine - rekordnih 48 mil. t. 

Pad cijena 

Svjetske zalihe ove žitarice u izvještaju su blago smanjene na 265,6 mil. t. Američkih 16,75 mil. t je više od ranije očekivanih što je izvršilo pritisak na cijene u vrijeme objave izvještaja.

One su u ponedjeljak pale za 6,25 evra po toni, na 230,25 €/t što je najniža cijena od 10. jula. 


Tagovi

Žetva 2023 Pšenica 2023. Cijene pšenice Pad proizvodnje Klija u klasu Stočna hrana Bioplin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.