Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 16.08.2019. 12:30

Pripremite tlo za sjetvu uljane repice

Sjetva uljane repice na području Lijevča polja treba da traje od 20. avgusta do 5. septembra, a to je i optimalni rok za naše područje.

Foto: Pixabay/MarillaLina
  • 180
  • 12
  • 0

Najbolji i najčešći predusjev za sjetvu uljane repice na području Lijevče polja su strna žita. Poslije kosidbe žita potrebno je izvršiti tarupirane i zaoravanje žetvenih ostataka uz dodatak uree radi boljeg razlaganja.

Početkom avgusta potrebno je izvršiti oranje na dubini 25-30 centimetara, zatvoriti brazdu prevashodno da se smanji gubitak vlage i unište iznikli korovi. Uljana repica najbolje uspijeva na dubokim humusnim i dobro dreniranim zemljištima, dok joj ne pogoduju plitka i siromašna zemljišta sa visokim nivoom vode. Repica za svoj pravilan razvoj zahtijeva zemljišta neutralna do slabo alkalne reakcije sa ph 6,5-7,5.

Preporuke za đubrenje

Đubrenje se određuje na bazi plodnosti zemljišta i planiranog prinosa. Na zemljištima kakva su u većini slučajeva na području Lijevča polja za nekakav prosječni prinos od 3,5 t/ha potrebno je 120 kg/ha azota, 100 kg/ha fosfora i 140 kg/ha kalijuma. Jedan dio đubriva unijeti pod brazdu, dio unijeti predsjetveno, a jedan dio dati za prihranu u proljeće, savjetuje Nenad Erceg iz PSSRS.

Osnovna gnojidba uljane repice

Sjetva uljane repice na području Lijevča polja treba da traje od 20. avgusta do 5. septembra, a to je i optimalni rok za naše područje. Ne preporučuje se sjetva repice ni prerano ni prekasno. Kod prerane sjetve dobijemo biljke sa jače izduženom stabljikom i takve biljke poliježu i manje su otporne na izmrzavanje. Kod kasne sjetve dobijemo male biljke koje nedovoljno razvijene ulaze u zimu i manje su otporne na niske temperature.

Poslije sjetve izvršite valjanje repice

Dubina sjetve kreće se od 1-2 cm, razmak u redu je 20-25 cm. Sklop za hibridnu uljanu repicu je 35- 45 biljaka/m² dok je sklop za liniske sorte 50 -70 biljaka/m² u žetvi. Repica ima karakteristiku da pri rjeđem sklopu nadoknadi prinos po jedinici površine povećavanjem broja komuški i broja sjemena po biljci. Količina sjemena se kreće za hibridne uljane repice 2.5-3 kg/ha a za liniske sorte 4 -5 kg/ha, ako su sijačice nove i precizne norma sjetve je i manja po hektaru.

Cijene uljane repice u Njemačkoj porasle zbog manje proizvodnje

Poslije sjetve obavezno izvršiti valjanje repice radi boljeg kontakta zrna i zemlje i jednakog nicanja mladih biljaka. Zaštitu od korova izvršiti inkorporacijom - prije sjetve, poslije sjetve prija nicanja ili poslije nicanja sa odgovarajućim herbicidom.

Obratiti pažnju u jesen na napad štetnih insekata kao što su repičina osa, repičin crvenoglavi buhač i kupusni buhač, a u proljeće obratiti pažnju na napad repičinog sjajnika i repičine pipe.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva Priprema tla PSSRS