Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u BiH
  • 08.03.2022. 16:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Prilika za 1.000 proizvođača kukuruza – Turci pokreću proizvodnju u Brčkom?

Predstavnici grupacije Sunar su već boravili u Brčkom, gdje su istakli da je riječ o kompaniji koja je jedna od sto najvećih turskih proizvođača. Njihov izvoz dostiže u više od stotinu zemlja u svijetu

Foto: Depositphotos/tutye
  • 648
  • 180
  • 0

Vodeća turska kompanija u oblasti poljoprivredne proizvodnje razmatra mogućnosti investiranja u Brčkom. Prva investicija proizvodnje kukuruznog škroba uključila bi do 1.000 gazdinstava, uposlila do 200 ljudi, a konkretni učinci na terenu očekuju se u narednih šest do 12 mjeseci.

Prema riječima gradonačelnika Brko distrikta Eseda Kadrića saradnja s ovom renomiranom kompanijom bi bila od značaja i za BiH i za regiju.

"Mislim da je ovo velika šansa za poljoprivredu Distrikta, ukoliko se strateški opredijelimo za proizvodnju kukuruza i da je ovo jako dobra i pozitivna priča koja će otvoriti perspektivu za ulaganjem u BiH i Distrikt“, rekao je Kadrić, piše Radio Brčko.

Izvoz u 100 zemalja

Predstavnici grupacije Sunar su s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adisom Alagićem već boravili u Brčkom, gdje su istakli da je riječ o kompaniji koja je jedna od sto najvećih turskih proizvođača. Njihov izvoz dostiže u više od stotinu zemlja u svijetu i naša zemlja, konkretno Brčko distrikt, u njihovom su fokusu za buduću investiciju. 

"Oni redovno prate dešavanja u BiH, zainteresirani su za ovu saradnju s Brčko distriktom i nadam se da ćemo na taj način privući slične kompanije i osigurati uvjete da ulažu u našu zemlju", kazao je Alagić.

Dobri uvjeti

Član Odbora za ekonomske politike u Predsjedništvu Republike Turske, Hakan Yurdakul, kazao je da Brčko nudi jako dobre uvjete za potencijalne investitore, između ostalog, ističe porezne olakšice koje su prisutne u odnosu na druge dijelove BiH, te geografsku lokaciju.

Sirak metlaš jako dobro podnosi sušu - ne koristi se samo za metle

Mustafa Nuri Čomu, predsjednik UO kompanije Isunar iz Turske kazao je ovdje došao na usmjerenje i insistiranje ambasadora BiH u Turskoj i predstavnika Ureda predsjednika, tako da je ovo prva stanica kada su u pitanju neke nove investicije i destinacije van centralnog dijela gdje Isunar djeluje.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Žitarice Kukuruzni škrob Brčko Sunar Mustafa Nuri Čomu Hakan Yurdakul Adis Alagić Esed Kadrić