Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 03.03.2022. 07:30

Sirak metlaš jako dobro podnosi sušu - ne koristi se samo za metle

Sije se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uslove bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada

Foto: Depositphotos/ottoblotto
  • 347
  • 98
  • 1

Sirak metlaš Sorghum vulgare var. technicum je namijenjen za proizvodnju metli, a njegovo sjeme se koristi kao stočna hrana. Njegovi vrhovi, u obliku metlice se odsijecaju i poslije nekoliko dana sušenja se obavlja vršidba sjemena iza koje ostaje sirkova slama. 

Jednogodišnja je biljka koja može da naraste preko četiri metra. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i malim zahtjevima. Također, koristi se kao biljka koja formira živu ogradu za što je potrebno posijati četiri reda.

Svojim izgledom podsjeća na kukuruz, ali ne formira klip već metlastu cvast na vrhu. Stabljika je drvenasta, a njena unutrašnjost je suva. Listovi su uski i dugi. Oprašuju se pomoću vjetra. Njegovo sjeme može biti smeđe, zlatne, crvenkaste ili skoro crne boje.

Zahtjevi za uzgajanje

Može da se uzgaja na većini tipova zemljišta, ali zahtijeva dobru predsjetvenu pripremu. Veoma je otporna biljka. Način proizvodnje je sličan kukuruzu, ali za razliku od njega, kao i drugih žitarica, mnogo bolje podnosi sušu. Dobro reaguje na predsjetveno đubrenje organskim đubrivima, stajnjakom. Dobar rast i razvoj će mu osigurati prihrana tokom vegetacije.

Sjetva se obavlja direktno u zemlju, a za 1 ha potrebno je do 3 kg sjemena. Sije se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uslove bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada.

Međuredni razmak je oko 60 cm, a razmak u redu 10 cm. Dubina sjetve se prilagođava zemljištu. Na teškima se obavlja na dubinu od tri centimetra, a na lakšim do šest centimetara. U optimalnim uslovima niče za deset dana.

Žetva metlaša

Najveće troškove u njegovoj proizvodnji predstavlja skidanje metlica. Zato je veoma važno da se odredi pravi momenat rezanja, a to je dok su još zelene. Ako se berba obavi rano, sirkova slama će biti slaba, a ako se ostavi za kasnije, tada će biti manje elastična i lakše će pucati.

Skidanje metlica se vrši ručno, a za jedno katastarsko jutro potrebno je 20 radnika. Povežu se u snopove i ostave da se osuše. Nakon toga se s njih skida sjeme koje se većinom koristi u stočarstvu i za ishranu kućnih ljubimaca (ptica). Može se i mljeti u brašno, a pored toga su metlice sa sjemenom vrlo dekorativne pa se koriste i u cvjećarstvu. 


Tagovi

Sirak Sirak metlaš Metle Proizvodnja metli Metlaš Sirkova slama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.