Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koristiti fungicide
  • 21.04.2022. 14:00

Prekontrolišite ozime usjeve - moguće su pojave bolesti biljaka

Poljoprivrednim proizvođačima ozimog ječma preporučuje se kontrola usjeva u narednom periodu na prisutnost bolesti koje se najčešće javljaju na listu ove žitarice

Foto: PIS Vojvodina
  • 72
  • 28
  • 0

Rastom dnevnih temperatura uočen je intenzivni porast ječma. U ovoj fazi, u kojoj se formiraju i novi listovi, potrebno je osigurati adekvatnu zaštitu i njegu usjeva. Sredina aprila pravo je vrijeme za zaštitu ječma od uzročnika bolesti čime se osigurava zdravo lišće, a samim time i zdrava biljka koja će bolje podnijeti stres i iskoristiti azot.

Poljoprivrednim proizvođačima ozimog ječma preporučuje se kontrola usjeva u narednom periodu na prisutnost bolesti koje se najčešće javljaju na listu ove žitarice, a to su: mrežasta pjegavost ječma (Helminthosporium teres) i siva pjegavost lista ječma (Rhynchosporium secalis), te po potrebi provesti zaštitu.

Odumiranje listova

Siva pjegavost se vrlo lako uočava po vodenim sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim rubom na listu. Pjege se obično javljaju na vršnim dijelovima donjih listova. Kasnije bolest prelazi i na gornje listove, pjege se spajaju te dolazi do sušenja i odumiranja listova.

Šta su nam donijele padavine

S obzirom na gubitak lisne površine potrebne za nalijevanje zrna gubici prinosa mogu biti 30 – 50 posto. Temperature od 12 do 14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90 posto pogoduju razvoju ove bolesti.

Tamne pjege

Mrežasta pjegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege.

Niže temperature u ovo doba, oko 8°C i vlažnije vrijeme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osjetljive introducirane i sorte pivarskog ječma. Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi.

Preporuka je koristiti fungicide s aktivnim tvarima:

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti u skladu uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obvezno voditi evidenciju o tretiranju, preporučuju iz Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Mrežasta pjegavost ječma Siva pjegavost lista Zaštita usjeva Bolesti ječma


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.