• Mikotoksini
  • 30.07.2020. 07:30

Povećana koncentracija aflatoksina u kukuruzu ograničava njegov izvoz?

Kukuruz je u Pakistanu ekonomski važna žitarica, međutim klimatske promjene naročito vreli i vlažni uslovi uzrokovali su veću količinu aflatoksina u zrnu. Budući da to nije u skladu sa međunarodnim trgovinskim standardima, otežan je izvoz ovog usjeva.

Foto: JumpStory
  • 39
  • 9
  • 0

Rast temperature, nejednaka raspodjela padavina, poplave, suše i druge klimatske promjene uticale su na poljoprivrednu proizvodnju širom svijeta. Kao posljedica toga, u kukuruzu iz Pakistana pronađene su veće količine aflatoksina, piše cabi.

Ova poljoprivredna biljka tamo je četvrta najvažnija i doprinosi 0,4% BDP-a, a u toj se zemlji uzgaja na površini od 1.251 miliona hektara.

Vlaga i toplota krivi za aflatoksine

Vrući i vlažni klimatski uslovi podstiču razvoj gljivice Aspergillus flavus koja proizvodi sekundarne metabolite, obično poznate kao aflatoksini. Oni se smatraju otrovnim i njihov visok nivo u hrani može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kako za stoku, tako i za ljude. Za životinje, konzumiranje kontaminiranog kukuruza može uzrokovati štetne učinke na tjelesnu strukturu i ograničiti proizvodnju mlijeka.

To je otkriće ograničilo izvoz pakistanskog kukuruza jer nije bio u skladu sa međunarodnim trgovinskim standardima, a što je posljedično uticalo na regionalnu trgovinu i ekonomiju generalno. S druge strane, njegova potrošnja na tom se tržištu drastično povećala zbog proizvodnje stočne hrane.

Rješenje inovativni biološki preparati?

Biološka kontrola koja koristi izvorne agense održiv je pristup za rješavanje takvih slučajeva, bez pogoršanja kvaliteta proizvoda. Kako bi se bavili problemom aflatoksina u usjevima kukuruza, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) pokrenulo je biološku kontrolu ovih mikotoksina u obliku inovativnog proizvoda.

Zavisno od zemlje i ciljnog usjeva, naziv proizvoda se razlikuje, ali uobičajeno je poznat kao AflasafeTM i Afla-GuardTM. Ova se tehnologija u Pakistanu može naći pod zaštićenom oznakom AflaPakTM.

Mikotoksini u hrani za životinje - tihi ubojica farme i opasnost za zdravlje ljudi

USDA se udružila sa Pakistanskim poljoprivrednim istraživačkim vijećem (PARC) i CABI international kako bi radili na programu "Kontrola aflatoksina u Pakistanu", koristeći ranije navedenu tehnologiju biokontrole.

Planiraju otvaranje novih vidika za komercijalizaciju ovog programa kako bi ljudima omogućili sigurniju i kvalitetniju hranu. Smatraju da to neće dovesti samo do boljeg zdravlja ljudi već će povećati prihod poljoprivrednika za najmanje 10%.

Šta više, tvrde da ova tehnologija može potencijalno smanjiti nivo aflatoksina na 60% površina kukuruza u Pakistanu, što rezultira pozitivnim uticajem na trgovinu poboljšanjem izvoznog potencijala.


Tagovi

Pakistan Mikotoksini u kukuruzu Aflatoksini Izvoz Bolest kukuruza


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)