Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekstremna suša
  • 19.08.2022. 13:30

Poljoprivrednik zarovio zemlju bagerom - na kojoj dubini je vlaga?

Poljoprivrednici će štete tek zbrajati, a već sada brine skoro izvjesna nestašica stočne hrane, koja bi mogla dovesti i smanjenja broja grla na farmama. Ulazak u neke parcele će ih samo koštati goriva

Foto: Vlastimir Usorac
  • 442
  • 45
  • 0

Do kraja mjeseca avgusta, meteorolozi prognoziraju promjenljivo vrijeme uz izmjene stabilnih perioda i povremenih slabih padavina. No, one značajnije neće djelovati na usjeve. Deficit padavina, u proteklom periodu, učinio je svoje, pa su evidentirane ogromne štete u poljoprivredi, posebno kada je riječ o kukuruzu.

Tome najbolje svjedoče fotografije s imanja u Prnjavoru koje je zabilježio Vlastimir Usorac. Naime, na parceli pored farme bagerom je zarovio zemlju kako bi provjerio do koje dubine je suho. Vlaga se ukazala tek na pet metara dubine.

"Od sjetve pa do početka avgusta smo imali manje od 30 litara kiše po kvadratu, a od početka godine oko 150 litara ukupno. Inače, desetogodišnji prosjek na ovom području je 930 litara godišnje", kaže naš sagovornik.

Kako se ovo stanje odrazilo na usjeve najbolje demonstriraju fotografije kukuruza. Zakržljali klipovi s tek po nekoliko zrna.

Dugotrajna suša

Vremenske uslove tokom vegetacione sezone u ovoj godini obilježili su iznadprosječni toplotni uslovi, sa vrlo neujednačenim rasporedom, te naglašenim nedostatkom padavina, što je posebno bilo izraženo tokom ljetnih mjeseci, rekla je nedavno Feni, agrometeorologinja u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH Sabina Hodžić.

"Nakon proljetne suše koja je bila posebno naglašena u martu mjesecu, deficit padavina nastavio se i u ljetnim mjesecima sa kulminacijom u junu i julu kada su padavinske prilike ocjenjene kao ekstremno sušne i vrlo sušne u većem dijelu zemlje", kazala je Hodžić.

Suša se intenzivirala vremenu kada je vlaga bila najpotrebnija kukuruzu, u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Kako smo već pisali, ekstremni stres tokom dvije sedmice poslije svilanja je dodatno smanjio prinos za još šest posto na dnevnom nivou.

Ogromna šteta

Poljoprivrednici će štete tek zbrajati, a već sada brine skoro izvjesna nestašica stočne hrane, koja bi mogla dovesti i smanjenja broja grla na farmama. Ulazak u neke njive će ih samo koštati goriva. No, parcele se, kažu, moraju očistiti. 

"Požnjet ćemo pa šta bude. Na nekim stabljikama čak nema ni klipa", kaže Usorac.

Mjestimično će prinosi biti smanjeni i do 80 posto 

Suša se nije svugdje jednako odrazila na usjeve, najteže je stanje u Semberiji, ocijenio je ministar poljoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, kada je ove sedmice boravio na terenima u Kozarskoj Dubici gdje su zabilježeni gubitci od 20 posto. 

Na nekim parcelama u BiH, međutim, prinosi će biti smanjeni i do 80 posto

Bh. udruženja poljoprivrednika su uputila i apel da se proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, kako bi proizvođači donekle biti sigurni da će im šteta biti nadoknađena. No, do sada nije bilo ozbiljnije reakcije države na njihov zahtjev. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Vlaga Tlo Zemljište Vlastimir Usorac Elementarna nepogoda Štete na usjevima Suša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.