Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 11.08.2022. 16:30

Poljoprivreda na koljenima: Hoće li BiH proglasiti stanje elementarne nepogode?

Proglašenje elementarne nepogode ne bi trebalo završiti samo kao odluka, nego bi trebalo podrazumijevati i nadoknadu štete poljoprivrednicima, poručeno je iz Bijeljine

Foto: Maja Celing Celić
  • 181
  • 30
  • 0

Kako je Agroklub i najavio, predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine održali su danas sastanak u Bijeljini, odakle su jednoglasno zatražili da se proglasi stanje elementarne nepogode u BiH.

"Mislim da će BiH doći u veliki problem po pitanju hrane, jer nema matematike više. Zašto je to tako, mora se zapitati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gospodin Košarac (Staša, op.a.) zašto je tolike dozvole potpisao, zašto se toliko uvozi i zašto smo mi došli do te slave da o nama ne razmišlja niko", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice, dodavši da će vjerovatno u narednom periodu, s obzirom na to da predstoji izborna kampanja poljoprivrednicima "svi doći na noge".

Nesigurno tržište

Proglašenje elementarne nepogode ne bi trebalo završiti samo kao odluka, nego bi trebalo podrazumijevati i nadoknadu štete poljoprivrednicima, naveo je Đuro Kopačević, predsjednik Udruženja "Žito" iz Odžaka i član Udruženja poljoprivrednika FBiH. On je dodao da su se proizvođači u proteklom periodu susreli s nizom problema - od pandemije, krize uzrokovane ratom u Ukrajini te suše.

"Nema šta nas sve nije potrefilo, sve to sad mora da se podnese, ali kako? Ja se bojim, ukoliko se vlast ne odazove da pomogne, šta će biti s jesenje sjetve. Sav repromaterijal će biti u velikoj potražnji jer i zemlje u našem okruženju muku muče sa đubrivom", naveo je Kopačević.

Suša zadala velike probleme poljoprivrednicima

Veliki novci treba da se ulože u nesigurno tržište, dodaje on, navodeći da tome svjedoči otkup pšenice čija se cijena kretala od 60 do 70 feninga, i za koju niko ne garantuje da neće pasti na 0,40 KM. Naglasio je kako robne rezerve treba da niveliraju cijenu tokom cijele godine. Pomoć poljoprivrednicima je neophodna, a sredstva koja izdvaja Federalno ministarstvo poljoprivrede za jesenju sjetvu, ističe Kopačević, su nedostatna. 

Neselektivni pucnji

Predsjednik Udruženja mljekara RS, Vladimir Usorac, ocjenjuje da prinosi kukuruza neće moći pokriti ni KAN koji je bačen, a kamoli rad, oranje, sjeme i zaštitu. Država i entiteti se, rekao je, moraju uključiti. On je danas ponovio svoj zahtjev za ukidanjem protivgradne zaštite u RS.

"Protivgradna zaštita u posljednje vrijeme neselektivno puca. Mislimo da nanosi više štete nego koristi", podcrtao je Usorac, dodavši da su to pokazale i analize. 

Dejanović raspalio po Usorcu: Umjesto za zaštitu, hoće novac za ono što bundžiji treba?

Komentirao je i smanjenje stočnog fonda, navodeći i manjak stočne hrane te kako je izvijesno da će stoka pojeftiniti. Istakao je i kako je jedan od zaključaka današnjeg sastanka i da BiH mora uvesti plavi dizel za poljoprivrednike.

Obećanje ludom radovanje

Pomoć poljoprivrednicima je potrebna sada, u ovom momentu, poručio je Mika Zekić, poljoprivrednik iz sela Pukiš u općini Lopare. Zamolio je nadležne za poljoprivredu u BiH da saslušaju i uvaže zahtjeve poljoprivrednika te da ne bude "obećanje, ludom radovanje".

Sredstava za jesenju sjetvu, kako je rekao, više nema.

"Skoro da ne mogu pronaći parcelu gdje bih silirao, toliko je suša učinila svoje da će čak i ono što se bude siliralo, biti nekvalitetno, a uzrokovati troškove", zaključio je Zekić.


Tagovi

Poljoprivrednici Udruženje poljoprivrednika Savo Bakajlić Vladimir Usorac Đuri Kopačević Mika Zekić Elementarne nepogode


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.